Розмір середньої зарплати, який враховується при розрахунку виплат, збільшать майже в три рази, але при цьому знизять коефіцієнт оцінки стажу. Як кажуть експерти, ті українці, які ще не вийшли на заслужений відпочинок, після реформи будуть отримувати менше, а ось діючі пенсіонери можуть «розбагатіти», пише «Сегодня».

Якщо пенсійну реформу приймуть у другому читанні і в цілому, вже в жовтні українців чекає «осучаснення» пенсій. Всього надбавку отримають 5,6 мільйона пенсіонерів. Понад мільйон з них «розбагатіють» більше ніж на 1000 гривень. Більшість українців на «заслуженому відпочинку» (близько 1,9 мільйона осіб) отримають надбавку від 500 до 1000 гривень.

Кому і наскільки підвищать виплати:

– підвищення до 200 гривень – 1,3 мільйона пенсіонерів

– від 200 до 500 гривень – 1,2 мільйона

– від 500 до 1000 гривень – 1,9 мільйона

– більше 1000 гривень – 1,1 мільйона

Як пояснили в Міністерстві соціальної політики, великі прибавки отримають в першу чергу українці, які вийшли на пенсію до 2007 року, при цьому мали високу зарплату і значно більше 30 років стажу. Українцям пенсії індексують на рівень від мінімальної пенсії. Наприклад, якщо мінімальна пенсія – 1000 гривень і соцстандарти індексують на 10%, то і тим, у кого пенсія 2000 гривень, і тим, хто отримуєте 1000 доларів, додадуть по 100 гривень. В результаті з кожним роком розрив між «великими» і мінімальними пенсіями скорочується.

Надбавку більше 500 гривень після «осучаснення» може отримати українець, який вийшов на пенсію раніше 2007 року, мав зарплату як мінімум в два рази вище середньої по країні. Наприклад, пенсіонер, який вийшов на заслужений відпочинок у 2007 році, заробляв в три рази більше середньої зарплати і відпрацював 40 років, зараз може отримувати приблизно 2780 гривень, а після «осучаснення» – більш 4500. Тобто такий пенсіонер отримає надбавку приблизно в 1700 гривень.

Щоправда, таких українців не так вже й багато. Зараз зарплату в три рази більше середньої, за даними Держстату, отримують програмісти, працівники авіаційного транспорту та менеджери вищої та середньої ланки.

Але навіть із 40 роками стажу і середньою зарплатою українець, який вийшов на пенсію до 2007 року, після «осучаснення» може отримати надбавку за все в 20 гривень. А якщо у цього українця є 45 років стажу, збільшення становитиме 205 гривень. Варто зазначити, що розрахунки проведені без урахування надбавки до пенсії за понаднормовий стаж.

«Залишається близько трьох мільйонів пенсіонерів, які в жовтні взагалі не отримають жодної надбавки. Перш за все це люди, які вийшли на пенсію в останні три-чотири роки: в 2014-му, 2015-му, 2016 м та 2017 років роках. У них зарплатна база ще не так сильно застаріла, а якщо перераховувати зі зниженням оцінки одного року стажу, страхова частина їх пенсії вийде навіть нижче, ніж є зараз. Їм, звичайно, не зменшать загальний розмір пенсії, але й додаткових грошей в результаті осучаснення вони не отримають. До того ж у нових пенсіонерів основний розмір пенсії, як правило, більшою за прожитковий мінімум, тобто перегляд мінімальної пенсії їм теж нічого не дасть», – розповідає старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.

У перспективі найближчих декількох років Кабінет міністрів планує запустити обов'язковий накопичувальний рівень. Відповідно до чинного закону, повинні працювати три рівня: солідарний (працює зараз), обов'язковий накопичувальний і добровільний накопичувальний. Останній рівень – приватні пенсійні фонди. У них взяли участь приблизно 800 тисяч українців. Всього в країні 26 мільйонів працездатних, які потенційно можуть «відкладати на пенсію».

Як впевнена пенсійний експерт Галина Третьякова, тільки солідарний рівень не може забезпечити українцям високі пенсії. Єдиний спосіб забезпечити гідну старість – запустити накопичувальний рівень. Тоді українцям доведеться 22% від своєї зарплати віддавати в солідарну пенсію (на виплати чинним пенсіонерам) і ще певний відсоток від зарплати відкладати на свій особистий рахунок. Скористатися зібраними коштами можна буде після досягнення пенсійного віку. Таким чином, українці зможуть отримувати відразу дві пенсії – з солідарного і накопичувального рівнів.

У Міністерстві соціальної політики кажуть: впровадити накопичувальний рівень можуть тільки після того, як дефіцит Пенсійного фонду буде повністю ліквідовано. У минулому році він досяг 145 мільярдів гривень, а в цьому році, згідно з бюджетом фонду, буде на рівні 141 мільярда.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ