Про це він заявив на спільній з активістами громадської антикорупційної організації «Крадіям по руках» прес-конференції, яка відбулася сьогодні.

За словами Олега Осуховського, за три роки збитковість держпідприємства «Укртрансгаз» зросла майже у п'ять разів, і тягар цих збитків лягає на плечі споживачів у непомірних тарифах.

«Ще у травні 2015 року робоча група під моїм головуванням підтвердила факти зловживань на державних підприємствах газодобувної галузі, правоохоронні органи розпочали досудові розслідування. За порушення на суму понад 1,4 млрд гривень досі нікого не покарано. Наприклад, в одній з кримінальних справ фігурує ТОВ «Українська транспортна спілка», що займається господарською діяльністю з постачання природного газу, посадові особи якої привласнили державне майно ‒ компресорну станцію вартістю 87,2 млн грн. Розслідування тягнеться вже четвертий рік, а приватна компанія продовжує заробляти на вкраденому у обладнанні. При цьому на підприємстві «Укртрансгаз» кожного року зростає збитковість», ‒ наголосив народний депутат.

За його словами, ситуація була б іншою, якби парламент ухвалив законопроект ВО «Свобода» про те, щоб газ внутрішнього видобутку реалізувати для потреб населення за доступною ціною.

«Я звертаюся до правоохоронних, антикорупційних органів, а саме НАБУ, ГПУ, Національної поліції та СБУ з вимогою якнайшвидше провести досудове розслідування, покарати винних у зловживаннях в «Укртрансгазі» та повернути кошти в держбюджет», ‒ зазначив Олег Осуховський.

Як зазначила голова правління ГО «Крадіям по руках» Вікторія Кулаковська, керівництво «Укртрансгазу» та підприємства, які входять до його структури, зумисне збільшують видатки, закуповуючи товари та послуги на сотні мільйонів гривень за завищеними цінами, ведуть непрофесійну діяльність, за що постійно компанія сплачує штрафи на десятки мільйонів, у компанії досі існує найвищий відсоток втрати при транзиті газу порівняно з європейськими компаніями (за деякими даними у 2-3 рази більше), безоплатно використовуються газові сховища, за недбалістю чи махінаціями втрачається багатомільйонне обладнання. «Це призводить до того, що стратегічне державне підприємство замість того, щоб зменшувати вартість газу для населення, кожного року збільшує збитки», - зазначила активістка.

Учасники прес-конференції, зокрема експерт Ігор Караль та юрист Ольга Мілетич наголосили, що недбальство керівництва «Укртрансгазу» коштує українцям мільйонів, чим більше видатків та збитків в «Укртрансгазі», тим більше платить за газ кожен українець.

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ