Про це повідомив на своїй сторінці в мережі «Facebook» перший заступник голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан.

Метанол – сильна отрута, купити його у вільному продажу неможливо. Навіть для його транспортування застосовуються спеціальні умови, мають бути відповідні дозвільні документи.

«У цьому випадку посадова особа сєверодонецького підприємства за готівку незаконно реалізовувала метанол знайомому посереднику, який перепродав його безпосередньому організатору виготовлення сурогату, отримуючи гроші на картку», - написав Білан.

Також встановлений і допитаний водій, який перевозив спирт. У наданих йому фіктивних супровідних документах було вказано, що він нібито перевозив іншу рідину.

Як повідомляє перший заступник голови ДФС, посередник в усьому зізнався, відбулися обшуки у нього вдома та на зазначеному підприємстві. Організатор оборудки та двоє його посібників учора були арештовані судом на 60 діб без права внесення застави. Ще один посібник знаходиться під домашнім арештом. 

Всього у незаконний спосіб посереднику цієї оборудки було продано більше п'яти тонн метанолу, який був потім доставлений організаторові виготовлення сурогатного алкоголю.

«Підрозділи податкової міліції націлені на те, щоб в максимально короткі строки виявити усі точки продажу вже готового ядовитого напою, який розійшовся різними регіонами країни», - підкреслив Білан.

 

Нагадаємо, що перші смерті внаслідок отруєння алкоголем були зафіксовані в Харківській області 22 вересня. За даними Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, смертельні від отруєння сурогатним алкоголем були зафіксовані також у Донецькій, Луганській та Миколаївській областях. Станом на 30 вересня зареєстровано 77 випадків отруєнь, померло 38 осіб. 

Правоохоронці спочатку затримали трьох власників магазинів у трьох районах Харківської області, де продавався неякісний алкоголь. Їх звинуватили за ч. 3 ст. 204 Кримінального кодексу України (виготовлення неякісних продуктів, що спричинило тяжкі наслідки). 29 вересня прокурор Харківської області повідомив про затримання організатора та трьох пособників виробництва сурогатного алкоголю.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ