Журналісти Bellingcat з’ясували, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе «Русланом Бошировим», насправді виявився полковником ГРУ, Героєм Росії на ім'я Анатолій Чепіга.

Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat.

Журналісти зазначили, що кілька незалежних один від одного джерел, які знайомі з особою та\або з розслідуванням, підтвердили особу підозрюваного.

За інформацією розслідувачів, Анатолій Володимирович Чепіга народився 5 травня 1979 року в далекосхідному селі Миколаївка Амурської області біля російсько-китайського кордону.

У віці 18 років він вступив до Далекосхідного військового командного училища в Благовєщенську, однієї з російських елітних навчальних закладів для морських офіцерів та спецназвців.

У 2001 році він закінчив академію із відзнакою.

«Потім його призначили служити в 14-й бригаді Спецназу в найвіддаленішому східному місті Хабаровську, одному з елітних підрозділів Спецназу під командуванням ГРУ. Підрозділ Чепіги (74854, раніше 20662) зіграв ключову роль у Другій Чеченській війні, а також спостерігався поблизу українського кордону наприкінці 2014 року», - розповідають журналісти.

Невідомо, в яких саме операціях він був задіяний, але на сайті далекосхідної філії державної військової організації зазначається, що Чепіга отримав понад 20 військових нагород під час служби.

У період між 2003 та 2010 роками йому надали другу особу «Руслана Боширова» і він переїхав до Москви.

«Враховуючи його нинішній чин полковника і роботу таємного офіцера ГРУ, можна стверджувати, що протягом цього періоду він закінчив Військову дипломатичну академію, також відому як «Консерваторія ГРУ» у Москві», – припускають журналісти.

У грудні 2014 року полковник Чепіга був нагороджений найвищою державною нагородою Росії - Героєм Російської Федерації.

Ця нагорода особисто присуджується президентом Росії за «визнання служіння державі та людям Росії, включно з героїчним вчинком».

Зазначається, що Чепіга одружений і має дитину.

Нагадаємо, екс-співробітника ГРУ РФ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичним газом у власному будинку в Британії.

Британська розвідка вважає, що нервово-паралітична речовина «новачок» виготовлена на російській військовій дослідницькій базі у Саратовській області.

Ситуація навколо отруєння Сергія і Юлію Скрипалів призвела до дипломатичного конфлікту між Британією і Росією. У зв’язку з цим прем’єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей оголосила про вислання 23 російських дипломатів. Зараз низка країн, включаючи Україну, вирішили видворити російських дипломатів у зв’язку з отруєнням колишнього російського розвідника Скрипаля та його доньки.

Раніше племінниця колишнього шпигуна РФ Сергія Скрипаля – Вікторія Скрипаль – заявила, що російські спецслужби абсолютно не причетні до отруєння: «це суто побутове отруєння».

Сергію та Юлії Скрипалям запропонують жити в США під іншими іменами, щоб захистити їх від подальших спроб вбивства.

ІА "Вголос": НОВИНИ