Про це повідомив координатор DOZORRO Іван Лахтінов, інформує «Українська правда».

За його словами, міністерство соціальної політики підписало меморандум з ЮНОПС – проектом ООН. Цей меморандум означає, що постачання товарів для бейбі-боксів має здійснювати саме цей проект. 

Після цього Transparency International Україна стало відомо, що мінсоцполітики дало вказівки облдержадміністраціям підписати договори на 1 млн грн без проведення тендерів.

Мовляв, представники міністерства вимагають підписати відповідні проектні угоди на закупівлю «пакунків малюка» з Управлінням ООН з обслуговування проектів (ЮНОПС).

При цьому ЮНОПС хоче за свої послуги отримати 4,5% від вартості закупівель.

«Є закон про публічні закупівлі, у якому зазначено, що закупівлі не можуть проводитися без проведення процедури закупівлі. Є випадки, коли дія закону не поширюється. Але тут я не бачу підстав не проводити процедуру», – зазначає Лахтінов.

6 серпня TI Україна звернулася до Міністерства соціальної політики України з проханням прокоментувати ситуацію щодо забезпечення «пакунком малюка». Проте наразі відповіді немає, а в телефонному режимі представники міністерства відмовляються коментувати ситуацію.

Запит також було відправлено до Державної казначейської служби України з проханням повідомити, яким чином органи казначейства будуть здійснювати оплату видатків на придбання «пакунку малюка» за договорами, що укладені поза електронною системою закупівель ProZorro. Станом на сьогодні відповіді теж немає.

Як зазначив заступник голови Донецької ОДА Євген Вілінський на своїй сторінці у Facebook, наразі 17 областей вже підписали договори з ЮНОПС.

TI Україна звернулася до всіх обласних державних адміністрацій з проханням підтвердити чи спростувати інформацію про підписання таких угод.

Утім, підписання не означає, що бейбі-бокси поставлять, тому що Державна казначейська служба має здійснити оплату за цими договорами.

«І тут вже питання до казначейства: як будуть здійснюватися оплати облдержадміністраціям, якщо це не тендерні договори, тобто не проведена процедура. Можливо, тут буде використана переговорна процедура закупівлі – із визначеним постачальником. Умовно, у Кабміні цей постачальний визначений [ЮНОПС], але потрібно провести процедуру, прозвітувати. Мають бути дотримані норми закону. Переговорна процедура проводиться тоді, коли немає конкурентів. Однак у цій ситуації підстав до її проведення я не бачу.Питання, чи будуть пакунки малюка доставлені вчасно.Наскільки я бачу, теоретично загроза цьому є», – пояснює координатор DOZORRO.

Нагадаємо, в Україні 1 вересня 2018 року стартує пілотний проект із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», який міститиме 25 речей для новонароджених.

ІА "Вголос": НОВИНИ