Пам'ятку архітектури у центрі Львова безкоштовно віддадуть у приватні руки. Йдеться про історичний будинок на перехресті вулиці Чайковського та пр. Шевченка. Наразі він належить об'єднанню профспілок Львівщини.

Про це повідомляє НТА.

У 2018 році керівник організації Роман Дацко здав будівлю на півтори тисячі квадратів в оренду. Договір оренди передбачає, що у 2028 році орендар безоплатно отримає майно у власність. Схему дерибану й передачі колись державного майна, викрив львівський журналіст Євген Міклушка.

Коментувати сумнівну угоду голова проспілки Львівщини Роман Дацко не захотів. На інформаційні запити журналістів головний фігурант розслідування не відповів. Отримати пояснення про такий невигідний договір продажу не вдалось і телеканалу НТА. Після розголосу голова профспілки банально перестав підіймати слухавку телефону.

Юристи пояснюють, що самі профспілки вже доволі архаїчне явище. Вони працюють ще на підставі кодексу, прийнятого у 1971 році. Після розпаду СРСР цю частину законодавства не модернізували. Розпорядник майна (керівник профспілки) знайшов шпарину в законі.

«По факту це відчуження, хоча де-юре довгострокова оренда може порушувати права одного з членів профспілки і такі дії можна вважати протиправними. Це є підставою для звернення до суду з вимогою розірвати цей договір. Будівлі профспілок - це державне майно, яке колись передавали трудящим, аби ті мали де проводити збори. Тепер через прогалини в законі таке майно опинилось не просто в користуванні, а у власності організацій, які вже не захищають нічиїх прав. Діяльність керівництва профспілки тепер не контролюють, а відтак ті розпоряджаються спільним майном як власним», - розповів юрист Юрій Танасійчук.
У Фонді держмайна та обласній прокуратурі відмовилися коментувати сумнівні оборудки, до яких причетний голова профспілки Львівщини Роман Дацко. Журналісти припускають, що за кілька років у історичний будівлі цілком можуть облаштувати стрип-клуб. Будинок передадуть компанії ТОВ «Австрійські інвестиції», а вона вже володіє у Львові кількома нічними клубами, де транслюють еротичні шоу.

Читайте більше новин ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ