В українській столиці демонтували пам'ятник дружби Києва і Москви.

Про це повідомила депутатка Київради Аліна Михайлова в Facebook.

Вона повідомила, що «цього шматка граніту в Києві вже немає». Комунальники демонтували пам'ятник за рішенням Київради від 8 липня 2021-го.

При цьому вона поскаржилася на «таємничість дійства», адже, за її словами, депутатів і ЗМІ не запросили, тому немає фото і відео процесу демонтажу.

Михайлова повідомила, що зараз пам'ятник зберігається в Голосіївській райдержадміністрації та має стати експонатом майбутнього музею тоталітаризму.

Депутатка вважає, що вслід за декомунізацією маємо провести жорстку дерусифікацію.

«Кієв рускій горад» залиште для шизофреників-єдиноросів, а в нашому Києві, столиці України, не має місця повазі до окупантів. Зараз моя команда збирає детальну інформацію щодо київських топонімів (зокрема, назв вулиць і об‘єктів), пам‘ятників, іншого спадку, пов‘язаного з Росією, щоб розробити комплексний підхід і вичистити наше місто від цієї травми". - зазначила Аліна Михайлова.

Пам'ятник на честь дружби Києва і Москви був встановлений в серпні 2001 року в сквері по вулиці Маршала Якубовського, 8. Тоді Голосіївський район називався Московським. У 2015 році активісти розмалювали монумент в синьо-жовті кольори. У липні 2021-го Київрада на тлі численних звернень мешканців столиці прийняла рішення про демонтаж монумента.

Пам'ятник на честь дружби Києва і Москви

8 липня 2021-го за демонтаж пам'ятника проголосували представники всіх фракцій – 80 депутатів, крім ОПЗЖ. 16 депутатів не голосували. Демонтаж повинні були виконати протягом 30 днів.

Раніше повідомлялося, що російські окупанти упродовж 5 вересня чотири рази обстрілювали позиції ЗСУ.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ