[media=144275,144276,144277] 

Про це повідомляється на сторінці «Харків український» у Facebook.

«Пам'ятний знак загиблим воїнам Української Повстанської Армії, котрий було сплюндровано, очищено від фарби. Проте вандали нанесли нові сколи на гранітну дошку, вона тепер потребує реставрації. Тому Громадський комітет із відновлення Пам'ятного знаку воїнам УПА в Харкові закликає небайдужих громадян долучитися до відновлення цієї знакової пам'ятки, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляє національна поліція Харківської області, повідомлення про подію надійшло до київського відділу поліції 13 лютого о 14:00.

Невідомі намалювали на пам’ятнику загиблим воїнам УПА смуги білого та червоного кольору.

На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група поліції.

Інформація зареєстрована в журналі єдиного обліку правопорушень. Вирішується питання щодо кваліфікації цієї події.

Як писав «Волос»,  26 січня Сейм Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам'ятіщо передбачають кримінальну відповідальність за заперечення Волинської трагедії, пропаганду «бандерівської ідеології», а також публічні звинувачення на адресу Польщі у злочинах, скоєних під час Голокосту, у пособництві нацистській Німеччини, військових злочинах або злочинах проти людяності. За використання словосполучення «польський табір смерті» при описі концтаборів, що містилися на території окупованої Польщі, будь-якого громадянина країни, а також іноземця, може бути засуджено до сплати штрафу або тюремного ув'язнення на термін до трьох років.

Президент Польщі Анджей Дуда 6 лютого підписав зміни до закону про польський Інститут національної пам'яті.

Закон викликав різку критику з боку України, Ізраїлю та США.

Напередодні Верховна Рада просила Дуду не підписувати цей законопроект. А вже 7 лютого директор українського Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що набуття чинності цього закону унеможливить проведення історичних дискусій на території Польщі з українськими істориками.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ