[media=153928,153929,153930,153931,153932,153933,153934,153935,153936,153937,153938,153939,153940,153941,153942,153943] 

«Неправильна організація праці! Ганьба такому керівництву», - написали у соціальних мережах обурені відвідувачі «Золотої підкови» Львівщини.

При цьому, поки керівник Львівської національної картинної галереї Тарас Возняк нарікав на неприбутковості «Золотої підкови»,  у вихідні дні підприємливий охоронець, скориставшись ліню підлеглих Возняка, пропускав туристів в середину Пігорецького замку за символічну плату – 10 грн з особи (офіційно  у касі вхід на територію Підгорецького замку коштує 30 грн).

Про жалюгідний стан Підгорецького замку попереджають вже на вході:

«Всередину замку не пускають навіть тоді, коли він відкритий. Там небезпечно, можна провалитись», - попередив на вході охоронець.

Експозицій у замку обмаль –інформативний стенд про історію Підгорецького замку, а у підвалі історичної пам’ятки  розмістили ляльку-муляж привида «Білої пані» Марисі. Адже за легендою у стінах Підгорецького замку пан Вацлав Жевуський замурував свою молоду дружину Марисю. Відтоді вона ходить стінами замку та просить про допомогу.

Що ж до екстер’єру, то перше, що кидається у вічі, коли гуляєш територією замку – це повна безгосподарність. Таке враження, що замок давно покинутий: дерева та трава ростуть просто з-під столітніх стін. Вікон із цілими шибками –  немає.  Вибиті вікна недбало закладені трухлявими дошками. Проте є і гірше – деякі вікна банально замуровані.  А щоб, ймовірно, не псувати фотографій туристам,  на замурованому вікні намалювали імпровізовану віконну раму. Двері у замку теж у жахливому стані – старі, без замків, не автентичні, зачинені на ланцюги.

Колись  розкішна тераса у внутрішньому дворі Підгорецького замку руйнується: аварійні сходи, частина перил уже обвалилася. Обвалюється також ліпнина, наражаючи на небезпеку туристів. Вражає те, що на території замку немає жодних інформаційних табличок для туристів. Немає і вказівників, які б попереджали, де у аварійному замку ходити безпечно, а де  - ні.

Біля Підгорецького замку також знаходиться парк, який належить до пам'яток садово-паркового мистецтва державного значення. У колись розкішному «італійському» парку – повний занепад. Траву розміром з людський зріст уже давно ніхто не косив. Окрім основної стежки, яка веде у касу Львівської галереї мистецтв, на території замку усе поросло травою.

Колишнє приміщення Гостинного двору, яке знаходиться на території Підгорецького замку, теж у занедбаному стані, усе поросло травою та кущами. І знову ж таки – туристу просто ніде брати інформацію про дану споруду: відсутні інформаційні таблички.

В кращому стані у Підгірцях знаходиться костел Воздвиження та Святого Йосипа, вочевидь лише завдяки тому, що ним опікується римо-католицька церква, а не Львівська національна галерея мистецтв ім. Бориса Возницького.

Вражає те, що на зауваження щодо занедбаності пам’ятки архітектури працівники Львівської картинної галереї відповідають коротко: «Держава не дає грошей». Проте, а чи багато потрібно коштів, щоб покосити траву на території замкового комплексу чи вирвати рослини, які виросли на столітніх мурах?

Можливо,  керівнику Львівської національної  галереї мистецтв ім. Б. Возницького, політологу Тарасу Возняку замість того, щоб у «Facebook» коментувати політичні події, пора зайнятись  своїми прямими обов’язками та нарешті помітити, як руйнується  пам'ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу і барокко? Або ж нарешті таки звільнитись і дати можливість працювати фахівцям?

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ