Про це повідомляє РІСУ.

«Слава Ісусу Христу!» – привітався Папа по-українськи, коли своє запитання приготувався ставити греко-католицький семінарист. У контексті культурних змін та покликання священика бути свідком Христа, він запитував: «Як юнакові, що готується до священства й хоче бути відкритим на молодь і сучасну культуру, приготуватися до того, щоб розрізняти, що в культурі цінне, а що – фальшиве?». Як приклад, він навів звичай робити татуювання, в чому одні вбачають щось прекрасне, а інші – незрозуміле й неприйнятне.

Відповідаючи, Папа підкреслив, що «священик, який не є Христовим свідком, завдає чимало лиха». А щоб бути таким свідком, першою допомогою є громада. І в цьому слід з нею співпрацювати, щоб не перетворитися в простого функціонера. Вже сам спосіб взаємин з громадою повинен бути свідченням, втікаючим від «недуги клерикалізму», яка проявляється тоді, коли громада знаходить у священикові не отця і брата, але професора чи князя… Слід також уникати як надмірної суворості, так і постійного витання у хмарах. Ще гіршою провиною проти свідчення є світський спосіб життя.

А щодо викликів, пов'язаних з культурними змінами, важливо діалогувати і пізнавати культуру, в якій живе молодь. «Це важливо. Й не бійся: ніколи не слід лякатися, працюючи з молоддю. Бо завжди, за різними явищами, навіть і не дуже добрими, приховується щось, що може привести до істини», – наголосив Папа Франциск.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ