Ось ще одна причина не вживати сирого м’яса та дбати про котячу підстилку: паразит Toxoplasma gondii, який розмножується у котів і найчастіше поширюється на людину через сире м’ясо, може збільшити ризик раку мозку у людей.

Про це свідчить нове дослідження, опубліковане у Live Science.

Дослідники виявили зв'язок між наявністю антитіл T. gondii в крові людей, що свідчить про попередній вплив паразита, та розвитком гліоми, найпоширенішого типу раку мозку, через кілька років.

Результати, опубліковані в Міжнародному журналі раку, дозволяють припустити, що особи, які мають більший вплив паразита T. gondii, частіше страждають гліомою. Про це заявила співавтор дослідження Анна Когілл, онкоепідеміолог з онкологічного центру імені Моффіта в штаті Флорида.

Однак Когілл застерігає, що нинішні висновки «потрібно повторити у більшій та різноманітнішій групі людей», і що загальний ризик розвитку гліоми в людини залишається низьким.

Окрім того, поточне дослідження не може довести причинно-наслідкові зв’язки.

«Це не означає, що T. gondii безумовно викликає гліому у всіх ситуаціях. Деякі люди з гліомою не мають антитіл до T. gondii, і навпаки».", – йдеться в заяві співавтора дослідження Джеймса Ходжа, епідеміолога Американського онкологічного товариства в Атланті.

Інфекції T. gondii, відомі як токсоплазмоз, є загальними явищами, якими страждають близько 2 мільярдів людей у ​​всьому світі та 40 мільйонів у США, повідомляло раніше Live Science. Більшість людей з інфекцією не мають симптомів, оскільки їх імунна система тримає паразита в контролі, але в рідкісних випадках паразит може спричинити серйозні симптоми, включаючи втрату зору, повідомляє Центр контролю та профілактики захворювань (CDC).

Гліома – смертельний рак, а гліобластома – її смертельний підтип. За даними Американського ракового товариства, п'ятирічна поширеність гліобластоми становить лише 6% у людей у ​​віці 55 років і старше.

Щоб вивчити вплив впливу Т. gondii на ризик розвитку гліоми, дослідники шукали антитіла до T. gondii у зразках крові у людей, які мали гліому (зразки були зібрані за кілька років до їх діагностики), а також на рак – контрольна група.

Хоча більшість факторів ризику розвитку гліоми не піддається ідентифікації, вплив паразитів – це те, чого люди можуть намагатися уникати, зазначають автори.

Якщо інші дослідження підтвердять ці висновки, це дасть першу відчутну можливість для профілактики цієї високоагресивної пухлини мозку.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ