У Канаді парламент не ухвалив резолюцію про визнання депортації кримських татар актом геноциду. Документ намагався внести на розгляд депутат українського походження Борис Вжесневський, проте опозиція висловила гучний протест, і спікер зняв її з розгляду.

Про це повідомляє «Укрінформ».

«Пропоную парламенту визнати, що 18 травня 1944 року кримськотатарський Sürgünlik було розпочато радянським диктатором Йосипом Сталіним, щоб етнічно очистити Крим від 200 тисяч татар, позбавивши їх майна, помістивши в залізничні вагони для худоби і перемістивши на чотири тисячі кілометрів в степи Центральної Азії», – йдеться в тексті резолюції.

У разі, якби резолюція була ухвалена, в Канаді щорічно 18 травня відзначали б день пам'яті депортації кримських татар.

Після закінчення засідання Вжесневський пообіцяв докласти зусиль, щоб повторно винести документ на голосування ще до закінчення нинішньої сесії парламенту в середині червня.

У сесійній залі були присутні лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз, які перед цим розповіли про ситуацію з дотриманням прав людини на окупованому півострові.

Три роки тому парламент Канади вже розглядав законопроект про визнання депортації кримських татар актом геноциду і встановлення дня пам'яті жертв цього злочину. Втім, документ дійшов лише до другого читання, не набравши достатньої кількості голосів на свою підтримку.

ІА "Вголос": НОВИНИ