Верховна Рада під час свого засідання у четвер, 7 лютого, ухвалила закон про зміни до Конституції щодо зовнішньополітичного курсу України на вступ до Євросоюзу та НАТО № 9037. «За» проголосували 334 народних депутата.

Про це повідомляє «112 Україна».

Закон вносить зміни до преамбули Конституції, згідно з якими парламент підтверджує європейську ідентичність українського народу та незворотність європейського й євроатлантичного курсу України.

У ст. 85 передбачили, що Верховна Рада повноважна не лише визначати засади внутрішньої та зовнішньої політики, а й реалізовувати стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі й Організації Північноатлантичного договору.

Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації північноатлантичного договору, буде прописано у ст. 102.

Кабмін зобов'язали забезпечувати реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі й в Організації північноатлантичного договору.

Із перехідних положень виключається норма, що дозволяє іноземним військовим формуванням тимчасово на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів використовувати чинні військові бази на території України.

Нагадаємо, 3 вересня президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект, який закріплює у Конституції євроатлантичний зовнішньополітичний курс України. Парламент скерував проект закону до Конституційного суду 321 голосом народних депутатів.

Конституційний суд дав позитивний висновок щодо конституційних змін у частині інтеграції в ЄС та НАТО 22 листопада. Тоді ж народні обранці попередньо схвалили законопроект — «за» проголосували 311 нардепів.

Як відомо, зміни до Конституції можна внести за особливою процедурою. Згідно з нею, один із останніх етапів — ухвалення закону, в цілому принаймні 300 голосами народних депутатів.

Як писав “Вголос”, на останньому засіданні, у якому брав участь міністр оборони України Степан Полторак, майже усі члени НАТО наполягали на необхідності прискореного вступу України до Північноатлантичного альянсу.

Раніше у МінТОТ розповіли, чим вступ до НАТО важливий для України.

Також повідомлялось, що Волкер заявив про підтримку США майбутнього вступу України до НАТО.

ІА "Вголос": НОВИНИ