Про це повідомляє «Magyar Nemzet».

Депутати звернулися до уряду Угорщини, щоб там вжили всіх необхідних заходів, аби закон не почав діяти. 

У резолюції депутати закликали Україну поважати основні європейські цінності - демократію та верховенство закону, та не допустити набуття чинності цього закону.

Апелюють угорці й до  Конституції України, яка на їх думку, забороняє етнічну та мовну дискримінацію, вказують угорські депутати, що нібито пропагує цей закон. Депутати сусідньої Угорщини заявивли, що український закон про освіту серйозно порушує право угорців Закарпаття на освіту їхньої рідною мовою, а також суперечить низці міжнародних документів, зокрема, Копенгагенському документу та Паризькій хартії ОБСЄ, Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, договору про основи добросусідства та співпраці та іншим.

Як стверджує резолюція, освітній закон порушує і Конституцію України, згідно з якою схвалення нових законів або внесення поправок у чинні закони не має обмежувати наявні права.

Як писав «Вголос», 5 вересня Верховна Рада України VIII скликання 255-ма голосами затвердила новий закон «Про освіту». Понад три роки освітяни, політики та громадські діячі шукали згоди у цьому питанні, а найбільше прикрощів усьому суспільству завдала стаття про мову навчання. Від самого початку Міносвіти намагалося впровадити в Україні двомовність, громадські діячі ж взялися відстоювати пріоритет українськості.

ІА "Вголос": НОВИНИ