Про це в інтерв'ю «Вголосу» сказав український сучасний філософ, політолог Сергій Дацюк.

«Якщо Парламент обирається із олігархічних груп, то існує дуже недовго. У нас майже всі скликання були такими. Легітимність тривала десь по 1,5 року. За три роки із цим Парламентом все стало зрозуміло. На подовження легітимності, звісно, вплинула війна. Але 8 скликання таки її втратило – іще в квітні 2016 року під час вчинення контраверсійного перевороту. Тоді документально була підтверджена відсутність парламентської коаліції. Необхідні голоси треба було добирати, а по факту – їх просто купили за гроші чи преференції. З того моменту легітимність законодавчого органу припинилась», – зазначив експерт.

За словами Дацюка, це означає, що є лише ситуативна більшість, яка голосує за певні питання:

«Коаліція ж – це орган всередині Парламенту, який передбачений і Конституцією, і регламентом, закріплений підписами. Відтак за відсутності коаліції ігнорується і підписана ними коаліційна угода, яка, до речі, передбачала скасування депутатської недоторканності. Отже, якщо у нас немає коаліції – можна не виконувати угоду, не знімати недоторканність і не втілювати інші обіцянки. З цього моменту починається різке падіння довіри населення до влади взагалі. Спочатку рейтинг «Народного фронту» падає практично до нуля, а потім і БПП котиться додолу. Поступово з квітня 2016-го ВРУ втрачає ознаки легальності (бо нема коаліції), підтримки і легітимності (бо нема довіри), а партії, які складають оцю умовну квазікоаліцію (правильніше, ситуативну більшість), втрачають довіру. Тому нинішній Парламент аж ніяк не відображає нашого суспільства».

Разом з тим, політолог наголосив, що тепер підвалин для легітимної роботи Парламенту нема, адже нема солідарності:

«Оці міжпартійні «розбірки», скандали та звинувачення здіймаються для відвернення уваги від дійсного стану речей. Це не має нічого спільного з адекватною легітимною політикою. Це, скоріше, ширма для прикриття проолігархічної діяльності цього олігархічного скликання. Звідси і весь цей цирк, і всі ці клоуни».

Детальніше про це читайте у статті: Чіхуахуа при владі – дзеркало українського суспільства?

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ