Депутати російської Держдуми пропонують відбирати у батьків дітей, які беруть участь у вуличних акціях проти влади.

Про це повідомляє Газета ua

Неповнолітніх будуть передавати на виховання в інтернати, а батька з матір'ю позбавляти прав на дитину.

У Росії все частіше підлітки, які прагнуть змін в країні, виходять на мітинги. У владі впевнені, що це сталося через погане виховання. У зв'язку з цим владна партія готує скандальний законопроект – штрафувати батьків, чиї діти ходять на мітинги. А якщо їхнє чадо знову вийде протестувати, його відберуть і передадуть в інтернат, мовляв, у сім'ї "не стежать за дитиною як слід".

Батьки дітей-протестувальників спілкуватися на цю тему зі ЗМІ не бажають – бояться говорити про це вголос, вважають правозахисники. Самі ж вони впевнені, що нова ініціатива владної партії повністю суперечить конституції.

"Дитину не мають права вилучати із сім'ї ні за яких обставин, за винятком якщо дитина наражається на небезпеку в сім'ї. Швидше за все, суди виконуватимуть наказ зверху. Вони ухвалюватимуть рішення не на користь дітей", – запевняє правозахисниця Ірина Яценко.

За участь у мітингах опинитися в дитбудинках ризикують кілька тисяч дітей. Але вони не бояться – все одно ідуть на вулицю, не дивлячись на заборону батьків і погрози чиновників.

Наприклад, сімнадцятирічного Дмитра Ведерникова затримали минулого місяця в Санкт-Петербурзі за участь у мітингу на підтримку політв'язнів. Хлопця до ночі тримали в поліцейському відділенні, а наступного дня вигнали зі школи.

"Мене не підтримують батьки в тому, що я ходжу на мітинги. Вважають, що це небезпечно. Вважають, що цю країну не змінити. Я думаю якраз навпаки. Мені набридло терпіти, що влада поводиться з нами, як з ніким", – розповів хлопець.

"Мене не дуже хвилює, яких заходів влада вживатиме проти нас, щоб хоч якось залякати, чи що. Все одно я братиму участь", – стверджує інший демонстрант Олексій Камелін.

Прийняти скандальний законопроект у Росії можуть вже через кілька тижнів.

ІА "Вголос": НОВИНИ