У межах панельної дискусії «Ефективна взаємодія між владою, бізнесом та громадами - запорука сталого економічного розвитку» розглянули передумови та підґрунтя динаміки економічного зростання та шляхи співпраці між представниками бізнесу та влади, повідомили у пресслужбі Львівської облради.

На думку директора департаменту залучення інвестицій міністерства економічного розвитку і торгівлі України Ірини Новікової, коли державні проєкти реалізовується із залученням приватного капіталу, реалізується публічний інтерес.

«Партнерство - один із механізмів досягнення всіх поставлених цілей. Партнерство між владою та бізнесу заради досягнення однієї мети. Між партнерами чітко розподіляються ризики, збільшується фіскальний простір завдяки збільшенню інвестицій. Таке партнерство можна реалізувати в будь-якій сфері - від транспортної інфраструктури до освіти. Великі інвестори мають розуміння правила гри, де зберігається баланс інтересів. Партнерство можливе не лише на державному рівні, але й на регіональному», - акцентувала Ірина Новікова.

«Всі напрацювання, які народжуються тут, на форумі, корисні всій державі, адже поєднання зусиль задумали для того, аби кожен на своєму рівні брав участь у розвитку. Сьогодні потрібно залучати бізнес на свою територію. Це головна можливість, яка відкрилась в об’єднаннях громад. У нас чотири роки працює комунальне підприємство, що допомагає і супроводжує бізнес. Це дає змогу реалізовувати багато нових проєктів. Відповідно, вдається залучити і приватні, і державні інвестиції, зокрема, від різних урядів. Чекаємо реалізації закону про державне приватне партнерство. Це допоможе залучити нові інвестиції на різні об’єкти - від аеропорту до зернового елеватору», - переконаний голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.

За його словами, таке партнерство також позитивно впливає на розвиток освіти.

Учасники дискусії зійшлися на думці, що в партнерстві  між владою та бізнесом варто закладати законодавчу основу.

«Житомирщина славиться трьома напрямами економіки: аграрний сектор, лісове господарство та видобувна галузь. Уже 27 років ми говоримо про місцеве самоврядування, сьогодні реальні кроки здійснено до укріплення громад. Той процес, який уже заклали, має бути незворотним. Усі громади бажають розвитку своєї території. Тому майбутнє - за нашими громадами, за успішною реформою децентралізації», - наголосив голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

«Років 15 тому Україна у рейтингу світового банку була на 185 місці, торік - на 76. Україна невпинно додає балів із легкості ведення бізнесу. Бізнес це відчуває і відповідно реагує. Однак є критерії, за якими Україна не просувається вперед. Серед них - підключення до електромереж. Для бізнесу - це проблема номер один, яка може стримати бізнес від інвестицій. Тому в таких питаннях допомога держави на центральному рівні могла би посприяти. Ще один критерій - пункти пропуску карпатського регіону. За такої довжини кордону, їх має бути більше. Пункти пропуску зі спільним контролем потрібні для швидкого перетину та мінімізації незаконних товарооборотів. Будівництво автобанів - ще один етап для спільної користі. Артерії економіки потрібно розбудовувати», - зазначив директор ДТЕК Бурштинська ТЕС Денис Шмигаль.

На його думку, конкуренції із зарплати Україна не витримує, тому варто зацікавлювати фахівців непрямими методами, тобто не лише зарплатою, але й розвитком інфраструктури, зручністю місць проживання тощо. Окрім того, він наголосив на доцільності продовження розвитку професійно-технічної освіти, а також забезпечення реалізації судової реформи, що має посприяти кінцевій справедливості.

ІА "Вголос": НОВИНИ