Пасажирський літак Boeing 787 Dreamliner авіакомпанії Etihad Airways вперше здійснив багатогодинний переліт на біопаливі. Про це пише ЦТС з посиланням на Facebook авіаблогера Віталія Трубнікова.

"Літак виконав перший політ на гібридному паливі з суміші біопалива і авіаційного гасу в співвідношенні 1: 1. На рейсі EY77 з Абу-Дабі в Амстердам паливо в баках літака на 50% складалося з біопалива, виробленого в Об'єднаних Арабських Еміратах. Це поки рекордна його кількість в суміші - зазвичай частка біопалива становить близько 10% ", - пише Трубников.

Біопаливо виготовлено з масла рослини солерос. Його головна перевага - здатність рости на сильно засолених прибережних грунтах, що значно знижує витрати на культивування в ОАЕ. Солерос зростає на спеціальній фермі площею 2 гектара в Масдар Сіті, поблизу аеропорту Абу-Дабі. Це перша в світі пустельна екосистема, спеціально призначена для виробництва палива і продуктів харчування в солоній воді. Тут також вирощують риб і креветок, щоб забезпечити рослини поживними речовинами.

У Etihad стверджують, що використання гібридного палива дозволить скоротити викиди вуглекислих газів, а "біопаливо змішується безпосередньо з реактивним паливом і не потребує будь-яких модифікацій для літаків, двигунів або систем доставки палива в аеропорту".

Авіакомпанії роками експериментують з біопаливом з метою зниження викидів вуглекислого газу і для того, щоб знизити залежність від викопного палива.

ІА "Вголос": НОВИНИ