Поліція отримає дозвіл на перевірку кожного автомобіля на єврономерах. Патрульні зможуть зупиняти власників таких автомобілів і перевіряти легальність перебування в країні того чи іншого транспортного засобу. Тепер відомі і штрафи, які будуть виписувати за порушення після прийняття законопроекту про нові тарифи на легалізацію, передає «Обозреватель».

Доступ до «Інспектор-2006» дозволить дивитися терміни перебування автомобіля на території України. Згідно із законодавством, машини, які оформлені на іноземців, за законом можуть легально перебувати в країні до одного року в режимі «тимчасового ввезення». Цим і користуються багато українців, раз на рік перетинаючи кордон і керуючи автомобілем за дорученням.

Ті ж, хто привіз машину для особистого користування, можуть потрапити під штрафні санкції. Юрист Ольга Ніколаєнко зазначила, що легально нерозмитнений автомобіль зможе перебувати в країні до двох місяців. За цей термін власник машини повинен зареєструвати в Сервісному центрі МВС. Ті ж, хто не проходить реєстрацію будуть платити штраф від 170 до 155 грн. Такі порушники будуть заноситися в базу даних «Рубіж», яка за допомогою відеофіксації буде виявляти порушників автоматично. 

Якщо і після цього водій не розмитнить машину, то штраф збільшиться до 510 грн або накладуть громадські роботи до 40 годин з можливою конфіскацією автомобіля.

Нинішні терміни перебування машини в Україні становлять 10 днів, далі авто перебуває тут нелегально. Проте поки поліція не мала права карати порушників.

У Верховній Раді так і не розглянули новий законопроект, як і інші пропозиції з вирішення цього питання. Ніна Южаніна наполегливо звертала увагу парламенту на цю проблему. Але поки тільки Кабінет Міністрів видав наказ №479 від 20 червня, за яким поліція цілодобово перебуває в зоні митного контролю і стежить за легальністю ввезення автомобілів на європейських номерах. Також патрульним дали доступ до бази даних для виявлення фактів порушення митних правил.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ