Відповіді на головні питання про пенсійну реформу в Україні зібрав сайт «Сегодня».

Якщо у людини немає 35 років стажу, пенсію вона все одно отримає. Щоб заробити пенсію, досить мати 15 років стажу. Різниця тільки в тому, що зараз українці з 15 роками стажу виходять на пенсію в 60 років, а в 2028-му, якщо реформу приймуть, будуть виходити на заслужений відпочинок у 65 років.

Мінімальна вимога для отримання пенсії в 65 років не змінюється, його закріпили на рівні 15 років. А ось вимоги для пенсії в 63 і 60 років будуть рости 10 років, збільшуючись з кожним роком на 12 місяців. Так, в наступному році в 60 років отримати свою пенсію зможуть українці з 25 роками стажу, а до 2028-го потрібно відпрацювати як мінімум 35 років.

Не обов'язково, що стаж дозволить заробити тільки на мінімальну пенсію. Розмір пенсії буде визначатися індивідуально і вираховуватися за формулою. При цьому в законі вже зараз є норма – розмір пенсії за віком не може бути нижчою за прожитковий мінімум для непрацездатного. Саме цю суму (зараз 1312 гривень) і називають мінімальною пенсією. Якщо виявиться, що розмір пенсії, обчисленої за формулою, нижче 1312 гривень, за рахунок Пенсійного фонду її «дотягнуть» до мінімалки.

Правда, варто враховувати, що якщо ви маєте менше 15 років стажу, пенсія вам взагалі не передбачена, а якщо не встигнете заробити необхідний стаж, то на пенсію вийдете пізніше. Наприклад, через п'ять років «вчасно» на заслужений відпочинок вийдуть українці з 30 роками стажу. Якщо у вас буде тільки 25 років стажу, пенсію можна буде отримати тільки в 63 роки.

Якщо людина може вийти на пенсію в 65 років, а очікувана тривалість життя в Україні всього 72 роки, виходить, вона на пенсії всього сім років?

Дійсно, за останніми даними ВООЗ очікувана тривалість життя в Україні (і чоловіки і жінки) – 72 роки. При цьому жінки в середньому живуть на п'ять-сім років довше за чоловіків. Однак, до пенсійної системи ці цифри не мають ніякого відношення.

Справа в тому, що очікувана тривалість життя враховує смертність в будь-якому віці, в тому числі в ранньому дитинстві. Щоб приблизно розуміти, скільки українці живуть на пенсії, потрібно використовувати дані про тривалість життя після 60 років. Так ось, українці, які доживають до пенсійного віку (60 років), в середньому живуть ще 18 років.

В українця, який вийшов на пенсію в 65, є всі шанси прожити на заслуженому відпочинку в середньому 13 років. У порівнянні з країнами західної Європи, це небагато. Однак, як кажуть демографи, біологічно українці нічим не відрізняються від німців чи французів. Якщо займатися фізкультурою, вчасно проходити медичні огляди і правильно харчуватися, на пенсії можна прожити не 18, а 30 років.

І вбивають українців в першу чергу не військові дії на Донбасі і шкідливі умова праці, а недбале ставлення до свого здоров'я. За статистикою, чоловік в країні ЄС в середньому проживе на 13 років довше українця. «Це дуже багато. Потрібно мати на увазі, що на біологію накладаються несприятливі соціально-економічні чинники, які або характерні для чоловіків, або більше на них впливають», – пояснює заввідділом досліджень демографічних процесів та демографічної політики Ірина Курило.

Чи повинні працювати все життя ті, у кого немає і 15 років стажу? Пенсія таким українцям не передбачена, а ось соціальну допомогу від держави вони отримати можуть. Зараз приблизно 100 тисяч українців пенсійного віку пенсію не отримують. Правда, відповідно до закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію», розмір такої допомоги – всього 30% від прожиткового мінімуму для непрацездатних.

Як розповіла експерт в сфері пенсійного забезпечення, кандидат економічних наук Лідія Ткаченко, якщо загальний дохід українця старше 60 років менше мінімальної пенсії, він має право звернутися до органів соціального захисту та крім соціальної допомоги отримати доплату до рівня прожиткового мінімуму.

А от навчання у виші до стажу не враховуватимуть. Йдеться тільки про страховий стаж, тобто про період, коли українці працювали і сплачували внески до Пенсійного фонду. Навчання в університеті не враховується в стаж ще з 2004 року. Також до страхового стажу не відноситься декрет, служба в армії.

Таким чином, українець після закінчення навчального закладу повинен працювати практично безперервно. Експерти впевнені: вимога в 35 років стажу цілком відповідає міжнародній практиці. Максимальна вимога в країнах ЄС – 40 років стажу.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ