Відповідне рішення було прийнято 14 вересня 2015 року, передає «Перша інстанція».

Варто відзначити, що «Банк 3/4» пов’язують з колишнім міністром фінансів часів побіжного президента Віктора Януковича – Юрієм Колобовим. За фактами шахрайства за участю керівництва банку було відкрито кримінальну виробництво ще в липні 2015 року.

Правопорушення було виявлено в ході перевірки Нацбанком. Ревізори встановили, що 10 січня 2014 року «Банк 3/4» купив облігації внутрішньої державної позики у «Ощадбанку» на 1,44 млрд гривень. Практично відразу ОВДП були перепродані кіпрській «Qhenox Limited» практично за ту ж суму, однак викуплені назад вони були вже за 1,64 млрд. грн., що на 200 млн грн. дорожче.

Останнє слово в цій махінації було за державним «Укрексімбанком», який викупив облігації. Отриману різницю у розмірі 200 млн грн. перекрили тоді за кошти держбюджету.

Правоохоронці розслідують цей інцидент і встановлюють, яким чином 200 млн грн. були виведені з «Банк 3/4». Зокрема, встановлено, що операції з купівлі-продажу ОВДП проводилися з обмеженим колом контрагентів-нерезидентів – Кларинсо Лімітед, Джокрс Корпарейшен Лімітед, Ксенокс Лімітед, Калдор Холдінгз Лімітед і п’ятьма фізичними особами. Перераховані контрагенти є активними учасниками ринку з купівлі-продажу ОВДП, що дозволяє їм отримувати кошти на поточні рахунки від операцій з цінними паперами в значних обсягах.

Більш того, стало відомо, що компанії-торговці цінними паперами заводили гроші в Україну з рахунків латвійського Baltic International Bank в якості інвестицій, а виручені гроші від купівлі-продажу ОВДП пізніше конвертувалися і виводилися назад через «Банк 3/4». В цілому було знято близько 840 млн гривень.

МВС припускає, що ця сума і стала результатом шахрайської діяльності.

ІА "Вголос": НОВИНИ