Про це повідомили лікарі штату Вірджінія (США), що вивчили випадок 19-річного чоловіка, передає «Цікаво».

Парубок випив літр соєвого соусу на суперечку з друзями, в результаті у нього настала гіпернатріємія — підвищена концентрація натрію в плазмі крові (понад 145-ти ммоль/л): через порушення обміну натрію і води в організмі відбувається зменшення об'єму внутріклітинної рідини, що може бути дуже небезпечно.

Лікар екстреної медичної допомоги лікарні університету Джорджтауна у Вашингтоні Девід Дж. Карлберг, що надавав хлопцю медичну допомогу, пояснив, що зазвичай гіпернатріємія розвивається у людей з психічними розладами, не контролюючими свій апетит і що вживають надто багато приправ. По словах Карлберга, це захворювання особливо небезпечне тим, що воду втрачають клітини мозку, коли організм, намагаючись відновити натрієвий баланс, задіює всю вільну воду.

Після того, як хлопець випив соєвий соус, у нього почались судороги — друзі негайно відвезли його в лікарню, проте, коли лікарі почали надавати йому першу допомогу, парубок вже був в комі.
На щастя, все закінчилося добре: лікарі зробили промивання, а потім ввели пацієнтові спеціальний водно-цукровий розчин. В результаті через п'ять годин хлопець прийшов в себе — він пробув в лікарні ще декілька днів, а потім успішно повернувся в коледж. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ