У Кремлі заявили, що після отримання паспортів РФ жителі Донбасу не перестануть бути громадянами України, і зможуть брати участь у муніципальних виборах, що передбачено, зокрема, Мінськими угодами.

Про це сказав журналістам прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, повідомляє УНАН.

Зокрема Пєскова попросили роз'яснити, як особи, що отримали російські паспорти на Донбасі, зможуть брати участь в українських виборах.

«Це будуть ті люди, у яких на момент виникнення цього внутрішньоукраїнського конфлікту були українські паспорти, - вони ж були громадянами України і не перестають бути громадянами України, якщо вони цього самі не бажають», - сказав Пєсков.

За його словами, є громадяни України з паспортами інших країн, наприклад Польщі або Угорщини, що не завадило їм брати участь у виборах глави української держави.

«Це не призвело до якоїсь плутанини», - сказав Пєсков.

У Кремлі заявили, що наразі немає розуміння, чи буде обов'язковим переїзд до Росії для громадян України у разі отримання ними громадянства РФ.

«Поки що зарано говорити про такі модальності», - сказав Пєсков у відповідь на прохання роз'яснити, що мав на увазі президент РФ Володимир Путін, коли заявив про можливість почати видавати в спрощеному порядку російські паспорти всім громадянам України, і чи передбачається обов'язковий переїзд «нових» російських громадян до РФ, чи вони зможуть продовжувати жити в Україні.

«Президент заявив, що питання в цілому є на порядку денному - про нього думають, але наразі загальних рішень стосовно усіх громадян України не ухвалювалося. Поки що підписаний указ президента про полегшені процедури з отримання паспортів для жителів Донбасу, який носить виключно гуманітарний характер. Інших деталей наразі просто немає, їх поки не існує», - сказав Пєсков.

Як писав “Вголос”, Зеленський відповів Путіну.

Також повідомлялось, що луганчани готуються отримувати російські документи.

ІА "Вголос": НОВИНИ