Для того, аби світ офіційно визнав об’єднання церков в Україні, потрібно чимало часу, втім, передувати цьому має, насамперед, людська єдність.

Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» заявив доктор патристичних та богословських наук, отець Юрій Бойко.

«Для того, щоби пройшов процес визнання православної церкви в Україні, потрібне усвідомлення цілого православного світу», - пояснив він.

Втім, за словами отця, не варто пришвидшувати події, адже томос уже й так зробив те, що мав: заклав основи об’єднання православ’я в Україні, яке, в силу різних історичних обставин, було поділене.

«Я переконаний, що ми повинні йти цим шляхом. Свого часу про це ще казав своїм учням Ісус Христос, даючи їм як заповідь те, щоб вони були одним цілим. І тому – ми повинні об’єднати церкву, яку розділив не Господь, а людські гріхи», - додав Юрій Бойко.

До того ж, за його словами, про те, що церква має бути єдиною й таки стане такою, говорив і Блаженнійший Любомир Гузар. «Для мене доказом того, що єдність церкви є річчю конечною, є те, що часто журналісти, представники окремих груп суспільства і навіть – поодинокі особи, ставлять запитання про те, чи взагалі можливо, аби ми повернулися до первісної єдності. Моя відповідь – це завжди гучне «так»», - процитував його отець.

Зрештою, пригадує Юрій Бойко, про те, що церкви таки мають прийти до соборності, говорив не лише Любомир Гузар, але і його попередники: «Митрополит Андрей Шептицький по суті, в основі свого служіння поставив за ціль єдність церкви. Ще на початку минулого століття він звертався з листом до інтелігенції, в якому закликав турувати дорогу до майбутньої єдності…».

Відтак, наша справа, на переконання отця – лише трохи зачекати.

Більше – у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ