Про це сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін, коментуючи переговори в Нормандському форматі, які відбулися у понеділок у Берліні, передає Укрінформ.

«Ми обговорили можливий формат нашої миротворчої місії. Поки ще позиції знаходяться у різних всесвітах», – зазначив дипломат.

За його словами, сторони по-різному розуміють домовленості, абсолютно по-різному розуміють, якою має бути місія. Російська сторона пропонує «тотально фейкову місію», з фейковим захистом СММ; українська позиція: це має бути реальна місія з реальним мандатом, для всього Донбасу, яка впливає на ситуацію (адже «просто ходити разом з СММ», немає жодного сенсу), яка поступово перебиратиме контроль на всій окупованій території, яка матиме реальний мандат, мандат впливу, мандат щодо роззброєння, спільного з ОБСЄ контролю над відведенням важкої зброї та її пошуку.

Позицію Росії щодо миротворчої місії Клімкін назвав «ще гіршою», ніж здавалося спочатку: наразі Москва наполягає на тому, що миротворці можуть лише «супроводжувати» спостерігачів ОБСЄ вздовж лінії зіткнення та на окупованій території, але не здатні робити нічого іншого. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ