Відповідно до законодавства України, проведення громадських слухань при розробці містобудівної документації є обов'язковою процедурою. З початку року представники ГО «Розвиток Громади» моніторять усі проекти детальних планів територій, які розробляються у місті Львові та інформують мешканців прилеглих будинків про наміри міської ради в сфері забудови міського простору, йдеться на порталі цієї громадської організації.
 
Таким чином, при оголошенні громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення детального плану території, обмеженої вул. М. Вороного, вул. С. Руданського, вул. Ф. Ліста, вул. М. Коперника, пл. А. Міцкевича та просп. Т. Шевченка, ГО «Розвиток Громади» повідомляла про основні акценти проекту ДПТ та проінформувала мешканців прилеглих будинків про заплановану зустріч з архітектором проекту та процедуру надання пропозицій та зауважень.
 
На зустрічі з архітектором проекту люди однозначно заявили, що не дадуть будувати готель на місці паркінгу, оскільки для них дуже актуальним є питання паркування автотранспорту. Проект істотно погіршує умови мешканців прилеглих будинків, які своїм коштом відновили внутрішні будинкові двори, котрі в проекті підпадали під відновлення пасажу Міколяша. У відведений законодавством період, мешканці підготували і зареєстрували через ЦНАП пропозиції і зауваження, однак жодної офіційної відповіді, окрім спонтанної зустрічі з представниками управління архітектури, так не отримали.  
 
Відповідно, на засідання виконкому, 15 червня, були присутні близько десяти мешканців прилеглих будинків і разом з представниками ГО «Розвиток Громади» наполягали на перенесенні питання та створенні погоджувальної ради. Аби все-таки «просунути» це питання, головний архітектор міста Юліан Чаплінський «на ходу» давав усні відповіді на офіційно зареєстровані зауваження львів'ян. Крім того, на слушне зауваження представника ГО «Розвиток Громади» про порушення процедури громадських слухань, прописані у законодавстві, жодний представник міської ради не зміг дати роз'яснення, адже після завершення громадських слухань у тижневий термін мають бути оприлюднені аргументовані відповіді, а у разі суперечностей – погоджувальна комісія.

За відсутності вагомих доводів та великому бажанні таки затвердити цей детальний план території, міський голова Андрій Садовий, між іншим, неаргументовано виголосив припущення, що деякі громадські організації, нібито відстоюючи інтереси мешканців, потім тиснуть на забудовників. Однак, мешканці міста можуть самостійно відстоювати свої інтереси – і після майже півгодинної перепалки з мешканцями міста питання таки зняли з порядку денного. Міський голова пообіцяв створити комісію, чого не було зроблено після завершення цих громадських слухань.
 
Окрім того, представники ГО «Розвиток Громади» акцентують увагу, оскільки не існує затверджено зонінгу Галицького району, усі детальні плани території у межах цього району Львова мають погоджуватись не виконкомом, а сесією ЛМР, про що ми додатково будемо інформувати депутатів.
 
Отже, львів'яни можуть відстоювати свої інтереси у сфері містобудування та вимагати спілкування і компромісу із забудовником або інвестором. Громадська організація «Розвиток Громади» також допомагає консультаціями і, як стверджують активісти, жодного разу не приходила на громадські слухання без місцевих мешканців.

У ситуації зі сферою містобудування у «Розвитку громади» обіцяють активно вивчати усі документи, які розробляє міська влада, до тих пір, поки не буде дотримуватись прописана законами України процедура.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ