[media=152030,152031] Про це повідомляє ВВС Україна.

У Познані, куди вона переїхала з Донецька, дівчина пошила 298 ляльок, щоб згадати кожного з тих, хто загинув 17 липня 2014 року.

Акція пройшла біля фонтану на площі Wolnosci у місті Познань, де зараз живе Лія Достлєва.

До Польщі дівчина виїхала на творчу стипендію незадовго до початку конфлікту. Вже понад три роки художниця не була вдома, у Донецьку.

«У цей день, 17 липня, коли мені виповнилося 30, над моїм містом було збито літак. Рейс MH17 мав доставити 298 людей на відпочинок. Вони всі загинули. Я все ще жива. Війна стала частиною мого досвіду. Я зрозуміла, що ніколи не зможу нормально радіти в цей день, бо знаю, що біля мого дому вбили стільки людей.

Чи почуваюся я винною в тому, що вони загинули в день, коли я щороку згадую, що я все ще жива? Чи почуваюся я винною в тому, що вони загинули над моїм містом і над моєю землею? Чи почуваюся я винною в тому, що їх вбила та ж сама сила, яка вже три роки намагається вбити мою країну, що насправді ця ненависть, від якої вони загинули, була спрямована на нас - на мене? Так, так, так. Пошиття ляльок - це не політичний, а художній проект. Скоріше, я роблю це для себе. Це намагання винести роздуми про провину і відповідальність у публічну сферу.

Йдеться про акт шиття як символічний контакт з тілом. Ляльки шиються зі старого одягу - як матеріалізація травматичної пам'яті. Що буде далі з ляльками, ще не знаю»,- сказала Лія Достлєва.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ