З'явилися перші фотографії вантажних літаків США, набитих сотнями наляканих афганських біженців. У відчайдушній спробі втекти люди кинулися на рампи літака, перш ніж військовослужбовці змогли їх закрити.

Досі до США з Кабула вилетіли як мінімум два вантажних літаки C-17. І на цьому тижні очікується ще більше рейсів, незважаючи на хаос в аеропорту Кабула, в результаті якого загинули вісім осіб, включаючи зневірених безбілетників, що впали з неба на землю.

На фотографії, отриманій Defense One, показаний один з цих літаків з 640 афганцями, що сидить на його підлозі. Такий літак здатний з комфортом перевозити 150 солдатів, але може також брати 171 000 фунтів вантажу.

Біженці на військовому літаку армії США.

Біженці - в тому числі багато жінок і маленькі діти - забігли на напіввідчинену рампу літака перед злетом, і «екіпаж прийняв рішення піти», взявши їх з собою, - сказав неназваний чиновник міністерства оборони США.

Вчора ввечері Джо Байден виголосив промову в Білому домі, відстоюючи своє рішення повернути додому американські війська, а потім звинуватив афганських лідерів в їх нездатності запобігти краху країни.

«Я повністю підтримую своє рішення», - сказав президент. «Через 20 років я навчився на власному гіркому досвіді. Що ніколи не було відповідного часу для виведення американських військ. Ось чому ми все ще там».

Промова прозвучала в день, який приніс деякі з найбільш тривожних на сьогоднішній день картин безладу в Кабулі.

На відео було видно, як зневірені афганці чіпляються за борт американського військового літака, який намагався покинути міський аеропорт. 

Близько 2500 військовослужбовців США були розгорнуті в Кабулі, щоб допомогти забезпечити евакуацію більшої кількості людей, і очікується, що близько 3500 туди прибудуть у вівторок.

ІА "Вголос": НОВИНИ