Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» розповів голова Асоціації перевізників Львівщини – Іван Велійка. 

«Знаєте, автотранспортні підприємства і перевізники готові возити людей і по дві гривні. Це не проблема перевізників, а проблема міської влади, органів місцевого самоврядування. Тому що якраз вони повинні старатися, щоби їхнім виборцям, громадянам було зручно і не обтяжливо користуватись громадським транспортом», – пояснив він.

На сьогодні лише вартість палива становить майже 60% вартості проїзду, а це – надзвичайно багато:

«Якщо проаналізувати складові тарифу, то на сьогоднішній день тільки вартість палива становить 58-60% вартості проїзду. Це тоді, коли б вона мала становити 30%. Тому ми повинні реально дивитися на речі – на сьогоднішній день ті затрати, які несуть підприємства, є достатньо великими. Не говоримо про те, що за цей рік збільшилася вартість електроенергії.  Вартість газу, порівняно з тим часом, коли приймався тариф, зросла вдвічі. Тобто на утримання автопарків ідуть величезні суми грошей. І не тільки вартість пального впливає на вартість проїзду, треба розуміти, що тариф складається не лише із палива».

За словами Івана Велійки, практично усі перевізники міста роками працюють собі у збиток. А нові автобуси окуповуються приблизно за 25 років.

«Якщо нормальний автобус коштує в Європі 140 тисяч євро, то при їхній вартості проїзду автобус окуплюється за 2, 5 роки. Для нашого «Електрону», якщо його купити без кредитних ресурсів, при тих умовах, в яких  сьогодні працюють наші перевізники, потрібно 25 років, щоб він окупився», – підкреслив він.

Також, як зазначив голова Асоціації перевізників Львівщини, варіантів виходу із такої кризової ситуації є кілька. Перш за все, потрібно, аби міська влада працювала правильно:

«Є різні варіанти, як вийти із цієї ситуації. Можна створити для львів'ян тариф і три гривні, і дві. Але різниця між затвердженою міською владою ціною і між економічно обгрунтованим тарифом має закладатися в бюджет міста і покриватися перевізникам, якщо ми хочемо, щоб парки оновлювалися і траспорт був якісним. В умовах, у яких на сьогоднішній день працюють перевізники, це – практично неможливо».

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ