Сьогодні, 29 січня, о 12.00 астронавтка НАСА, перша українка, яка побувала у відкритому космосі, Хайдемарі М.Стефанишин-Пайпер прибула до Львова. Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

У аеропорту Хайдемарі Стефанишин-Пайпер зустріли голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник, пластуни та її українські родичі.

Свою українську родину Хайдемарі Стефанишин-Пайпер бачила вперше, хоч сказала, що дуже багато чула про своїх українських родичів.

Видатну астронавтку зустріли три її рідні брати – Петро, Ярослав та Володимир та двоюрідні сестри і брати.

У США у Хайдемарі також є родина: два сини та дві дочки.

«Я вчу наймолодшого сина говорити українською, щоб він знав своє коріння», – сказала Хайдемарі Стефанишин–Пайпер.

До речі, сама астронавтка чудово розмовляє українською і під час брифінгу в Львівському аеропорту їй жодного разу не знадобився перекладач.

Хайдемарі сказала, що дуже любить українську кухню, зокрема, борщ та голубці. «Я дуже рада, що зможу скуштувати в Україні справжній борщ. Я сама вмію готувати борщ, у мене навіть непогано виходить, а в американок – ні», – сказала Хайдемарі Стефанишин-Пайпер.

А ще астронавтка зізналась, що навіть у США зберігає українські традиції: на Великдень малює писанки, має в хаті багато ікон. І навіть шлюб Хайдемарі за батьківською традицією брала в УПЦ.

«У нас, в штаті Мінесота, – велика українська громада. І церкву свою – Українську православну – ми також маємо», – сказала вона.

Астронавтка НАСА українського походження Хайдемарі Стефанишин-Пайпер прибула в Україну вчора, 28 січня на запрошення українського бізнесмена та мецената Віктора Пінчука.

Батько Хайдемарі Михайло Стефанишин народився в селі Якимів Кам’янко-Бузького району, потім емігрував до США.

Хайдемарі М.Стефанишин-Пайпер народилася в м. Сент Пол ( штат Мінесота). У вересні 2006 року вона брала участь у космічному польоті як фахівець польоту, побувала у відкритому космічному просторі на міжнародній космічній станції.

ЗІК

ІА "Вголос": НОВИНИ