У Польщі Роберт Бедронь, колишній міський голова Слупська, котрий є першим відкритим геєм серед політиків країни,  зареєстрував опозиційну до влади партію під назвою «Весна» й оголосив про плани участи у виборах до Європарламенту.

Як повідомляє DW, про плани новоствореної політичної сили брати участь у виборах до Європарламенту, які відбудуться 23-26 травня, Бедронь оголосив на з'їзді у Варшаві у неділю, 3 лютого.

Він заявив, що хоче кинути виклик нинішній політиці Польщі та відвоювати місця правлячої правої партії "Право і справедливість" (PiS).

"Немає місця для ненависті, ми досягли межі", — сказав він перед тисячами своїх прихильників у Варшаві.

"Нам потрібна весна, яка відновить цей похмурий ландшафт", — додав він.

За словами Бедроня, програма його партії ґрунтується на трьох стовпах — людина, суспільство та держава. Вона передбачає, зокрема, відмову Польщі від видобутку вугілля до 2035 року, скорочення вирубки лісів і лібералізацію закону про аборти у країні. Політик також виступає за заборону релігійних навчань у школах.

Партія відрізнятиметься від націоналістичної політики PiS і ринкової політики її головного суперника, "Громадянської платформи", сказав Бедронь.

Він розпочав свою політичну кар'єру як активіст ЛГБТ у 1990-х роках. Політика обрали до національного парламенту 2011 року і з 2014-го по 2018 рік займав посаду міського голови Слупська.

ІА "Вголос": НОВИНИ