Про своє відкриття дослідники повідомили в журналі Science.

Раніше дослідники вважали, що наскельний живопис і інші прояви образотворчого мистецтва винятковою рисою предків людини, які проникли на територію Європи 45-40 тисяч років тому. Пізніше дослідники почали припускати, що і неандертальці вміли малювати.

Тепер же вчені припускають, що образотворче мистецтво зародилося набагато раніше, як мінімум 100 тисяч років тому, ще до виходу людини з Африки, просто малюнки тих часів не дожили до нас через екваторіальний клімат та їхній поважний вік. Приміром, у 2011 році вчені знайшли можливу «палітру» – мушлю молюска, покриту фарбою – і робочі інструменти стародавніх художників віком 100-150 тисяч років, проводячи розкопки в печері Бломбос в ПАР.

Під час нового дослідження вчені вивчили живопис і артефакти, знайдені у печерах Ла Пасьєга, Мальтрав'єсо і Ардалес на північному сході, заході і півдні Іспанії. У результаті дослідникам вдалося встановити, що наскельні малюнки були зроблені 65-74 тисяч років тому.

«Подібні дати говорять нам про те, що цей живопис був намальований приблизно за 20 тисяч років до того, як у Європі з'явилися перші люди сучасного типу. Тому ми можемо з упевненістю говорити про те, що авторами цих малюнків є неандертальці», – заявив один з дослідників Алістер Пайк.

Подібні висновки були підтверджені трохи пізніше під час розкопок у печері Ардалес, де представники команди Пайка і деякі інші антропологи знайшли кілька мушель молюсків, покритих жовтими, синіми та червоними фарбами, які неандертальці використовували в якості палітр, а також інші сліди давньої «майстерні художника».

Їхній вік, обчислений аналогічним чином, вказав на те, що перші аборигени Європи могли почати займатися живописом ще раніше, близько 115 тисяч років тому.

На думку дослідників, це означає, що неандертальці мали нітрохи не менш просунутий інтелект і культуру, ніж кроманьйонці, і не були «неотесаними колодами», як вважали деякі антропологи раніше.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ