Офіс омбудсмена виявив telegram-бот, який поширював персональні дані майже 7 тисяч військовослужбовців.

Про це повідомляє Офіс омбудсмена.

«У липні поточного року Департаментом у сфері захисту персональних даних секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в процесі здійснення моніторингу дотримання законодавства у сфері захисту персональних даних виявлено чат-бот в месенджері Telegram, в якому оприлюднено табличний файл з персональними даними (ПІБ, номерами військових частин, стверджувальними датами самовільного залишення військових частин). Загалом список містить дані щодо 6 907 військовослужбовців», - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що незаконне поширення персональних даних військовослужбовців в умовах військової агресії з боку Російської Федерації може завдати істотної шкоди обороноздатності держави.

Секретаріатом уповноваженого було направлено листи на адресу Служби безпеки України та Національної поліції з метою вжиття відповідними органами заходів реагування в межах їхньої компетенції.

Зокрема підкреслюється на необхідності невідкладного блокування Telegram-бота, який станом на 7 серпня продовжував поширювати зазначений файл з персональними даними.

«06.08.2020 Головним слідчим управлінням Національної поліції України повідомлено, що підрозділом дізнання Солом’янського управління поліції Головного управління Національної поліції України у м. Києві за вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за частиною першою статті 182 Кримінального кодексу України (Порушення недоторканності приватного життя)», - повідомили в Офісі омбудсмена.

Нагадаємо, у МВС розповіли, як бот допоміг заблокувати сотні наркокрамниць у Telegram.

ІА "Вголос": НОВИНИ