Про це повідомила прес-служба Львівської облради.

Вітаючи представників іноземної делегації у Львові, Петро Колодій висловив слова вдячності за ту допомогу, яку Україна отримує від Польщі, Угорщини, Словаччини та Чехії вже впродовж не одного року. Першочергово, зауважив голова обласної ради, ця допомога стосується інтеграції нашої держави до Європейського Союзу.

«Сьогодні маємо прекрасну нагоду зустрічі з представниками чотирьох сусідніх країн Вишеградської четвірки – Польщі, Угорщини, Словаччини та Чехії. Ця зустріч дає нам надію, що виклики, які сьогодні постали перед нами, ми проходитимемо не одні, а з допомогою наших найближчих західних сусідів», – зазначив очільник обласної ради.

Також голова обласної ради озвучив сподівання на те, що зовсім скоро Вишеградська четвірка поповниться новими країнами, серед яких – Україна та інші сусідні держави, які також стоять на порозі євроінтеграції.

Зі свого боку Державний секретар Міністерства закордонних справ і європейських питань Словацької Республіки Петер Буріан привітав українців з ратифікацією Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, а також зазначив, що цей жест має символічне значення, а саме – це вияв волі європейської спільноти підтримати європейський вибір, зроблений народом України під час подій на Майдані.

«На вибір, який зробили українці, ніхто не може зазіхати. І ми, як партнери України, зробимо все, щоби цей вибір у вас не відібрали. Від себе ми пропонуємо вам всіляку допомогу на шляху перетворень та інтеграції до європейської спільноти», – сказав Петер Буріан.

Разом з тим, Державний секретар Міністерства закордонних справ Угорщини Мікола Іштван сказав, що нині роль громадських організацій є особливо значущою, особливо в тих питаннях, яка стосується налагодження транскордонної співпраці. «24 роки назад ми в Угорщині почали розвивати транскордонну співпрацю. Цей шлях до членства в ЄС був довгим і часом болючим. Але впродовж тих років ми здобули неоцінений досвід, створили нову Конституцію, запровадили цілу низку реформ, скерованих на забезпечення верховенства права», – наголосив він.

Представники делегації Вишеградської групи також наголосили, що Угода про асоціацію є тією дорожньою картою, яка сприятиме перетворенням в Україні та її інтеграції до Євросоюзу. Одначе, на цьому шляху потрібно вирішити цілу низку ключових питань. Серед них – боротьба з корупцією, покращення середовища для бізнесу і залучення інвестицій, передання повноважень центрального рівня влади на місця. Не менш важливим для економічного розвитку України є вирішення питання, яке стосується її енергетичної безпеки.  

 

ІА "Вголос": НОВИНИ