[media=145534,145535,145536,145537,145538,145539] 

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми».

Відповідно до даних журналістів, Порошенко вилетів з Києва до міжнародного аеропорту міста Мале на Мальдівських островах 1 січня і повернувся 8 січня. Про переліт глави держави «Схеми» дізналися на публічному онлайн-ресурсі FlightRadar можна було побачити, як цей літак з бортовим номером ТС-КМR перетнув Індійський океан. 

За допомогою публічного веб-сервісу ЗМІ встановили, що Falcon 7X вилетів із Києва на Мальдіви 1 січня. Це один з найдорожчих літаків - його вартість близько $40 млн. Falcon 7X має технічні можливості летіти з Києва на Мальдівські острови в Індійському океані 8 годин без дозаправок. Також, на відміну від більш дешевих варіантів, літак має велику пасажиромісткість – 14 осіб.

Falcon з бортовим номером ТС-KMR, яким летів Президент, здає в оренду турецька авіакомпанія Setair.

Редакція надіслала листа на адресу цієї компанії з проханням розрахувати, скільки коштуватиме переліт цим літаком із Києва до Мале та звідти до Києва з урахуванням перебування у столиці Мальдівських островів протягом 7 днів.

У відповідь представники компанії запропонували дві опції: переліт Київ–Мале–Київ з урахуванням перебування літака на Мальдівах протягом 7 днів коштує 154 000 євро, або переліт Київ–Мале, Мале–Київ з поверненням літака через 7 днів за 119 000 євро.

Тому найімовірніше, що оренда борту з простоєм упродовж майже всього періоду відпустки обійшлася президенту у приблизно 154 тис. євро.

Від власних джерел програма «Схеми» отримала список пасажирів чартерного рейсу Київ-Мале-Київ.

Відповідно до цих даних, 1 січня вилетіли з Києва на Мальдіви, а 8 січня повернулися до Києва 8 пасажирів: 3 чоловіків та 5 жінок, серед яких немає ані президента Порошенка, ані членів його родини. Ані будь-яких інших відомих імен.

Зареєстрованими на рейс виявились особи під такими іменами та прізвищами: Vera Lazarieva, Ivan Dekhteriev, Evheniia Safonova, Oleksandr Syshchykov, Kateryna Boieva, Vitalii Kokorin, Olena Senchenko, Olha Herasymenko.

Президент Порошенко відпочивав на Мальдівських островах з 2 до 8 січня в п'ятизірковому курортному готелі Cheval Blanc, що складається лише з приватних вілл посеред Індійського океану.

З аеропорту Мале, куди президент та його гості прилетіли чартером, вони дістались острівного курорту. 8 дорослих та 2 дітей оселились на найдорожчій віллі, яка розташована на окремому острові.

Окрім основної вілли з басейном, тут ще одна гостьова, двоповерхові апартаменти, причал для човнів, зона СПА, місце для обіду на свіжому повітрі та свій пляж. Український президент відпочивав тут з гостями протягом семи днів та шести ночей.

Перебуваючи за кордоном, Петро Порошенко, вочевидь, прагнув секретності. Принаймні, на курорті фігурував під ім'ям Mr. Petro Incognito (Ukraine). Типова послуга для курорту такого рівня – забезпечення повної анонімності на прохання гостя.

Оренда окремого острова на курорті «Шеваль Блан» коштувала Порошенку та його супутникам не менше ніж $46 тисяч на добу. Таким чином, за 6 діб президент мав сплатити лише за проживання $276 тис.

Але, за даними ЗМІ, були і додаткові витрати. Наприклад, журналістам вдалося достеменно встановити, що під час відпочинку Петра Порошенка на курорті «Шеваль Блан» дайвінг, водний спорт, човни протягом семи днів обійшлися у $18 705. На сніданки сумарно витратили $10 791. Наприклад, тільки четвертого січня за сніданок на віллі було сплачено $4 118. На обіди витрачено $4 682, а вечері на віллі обійшлись у $3 165.

Загалом усі додаткові послуги коштували $37 550, і за них президент розрахувався готівкою.

У відповіді на запит у Порошенка пообіцяли, що він задекларує усі витрати на цей відпочинок. Як підрахувала редакція, в гривнях це має бути восьмизначна цифра:

– Переліт на чартері з очікуванням: $188 тис. (або 154 тис. євро, як зазначили у турецькій компанії Setair).

– Оренда вілли на окремому острові на курорті «Шеваль Блан» за 6 ночей: $276 тис.

– Додаткові витрати та харчування на острові: $37 550.

За даними ЗМІ, виходить, усього Порошенко витратив на тижневу різдвяну відпустку на Мальдівських островах не менше ніж $500 тис. А це - понад 14 млн грн.

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація про те, що Адміністрація Президента приховувала відпочинок Порошенка на Мальдівах.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ