Сьогодні, 24 квітня, вірменська громада Львівщини вшановувала 100-ту річницю пам’яті жертв геноциду вірмен. Поминальні заходи розпочалися молебнем за упокій невинних жертв у Вірменському кафедральному соборі. Опісля громадськість, представники влади та духовенства пройшли хресною ходою до пам’ятника Тарасові Шевченку, де відбувся жалобний мітинг.

Голова обласної ради Петро Колодій наголосив, що українці розділяють біль вірменського народу, оскільки не з чужих історій знають жах геноциду. «Трагедія вірменського народу перегукується зі страшним лихом українців – Голодомором, злочином, який скоїв супроти українського народу радянський тоталітарний режим. Тому біль, який відчуває вірменин, зрозумілий кожному українцю», – сказав Петро Колодій.

Очільник облради зауважив, що ці трагедії, які відбувалися за мовчазної згоди багатьох держав, згодом призвели до ще більших нещасть у ХХ столітті. Саме тому, на думку Петра Колодія, слід відкрито засуджувати та називати винних у таких злочинах, щоб подібні трагедії більше ніколи не повторилися.

Разом з тим голова обласної ради Петро Колодій наголосив: «Засуджуючи геноцид, ми не засуджуємо націю, яка його чинила. Ми засуджуємо злочини, які тоді відбувалися. І те, що німецький народ визнав злочини, які вчинила фашистська Німеччина, не поставило на ньому тавра злочинців, а навпаки – дозволило перегорнути сторінку і розпочати новий етап розвитку. Тому ми надалі повинні робити все для того, щоб такі злочини було засуджено. І лише тоді зможемо мріяти про мир на всій планеті», – наголосив Петро Колодій.

ІА "Вголос": НОВИНИ