Про це у коментарі «Вголосу» зазначив кандидат історичних наук, дослідник Української революції 1917-21 рр. Євген Костюк

Історик зазначив, що коли у січні 1918 року російська більшовицька армія Муравйова почала наступ на Київ ­- кращі представники української молоді виступили на захист стольного граду. Вже 5 січня 1918 року на зборах студентів молодших курсів Київського університету Cвятого Володимира і Українського народного університету було ухвалено створення студентського куреня Січових Стрільців. Незабаром з'явилося у київських газетах звернення до українського студентства. Вступ до куреня був винятково добровільний. До новоствореного куреня навіть вступили учні старших класів української гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства міста Києва.

«Попри те, що російські війська майже вдесятеро чисельно переважали захисників Крут, ­ - продовжив історик, ­- а до того ж мали потужну зброю – студенти, курсанти 1-ї Української військової школи та вояки Вільного козацтва - мужньо боронилися і завдавали загарбникам дошкульних ударів.

Московські війська мали надзвичайно важкі втрати. Росіяни повертали назад і відмовлялися іти у новий наступ. Лише значна перевага більшовицьких загарбників в артилерії змусила українських вояків після цілоденного запеклого бою відійти. Утім, навіть відступаючи з поля бою, юнаки з військової школи врятували не тільки свої кулемети, але й винесли всіх поранених і тіла забитих товаришів. Наступного дня добровольці з'єдналися з Гайдамацьким кошем Слобідської України Симона Петлюри і пішли боронити Київ від російських загарбників, які розпочали заколот всередині української столиці. На вулицях Києва вони спільно з Січовими стрільцями Євгена Коновальця, буквально за кілька днів, провели успішну антитерористичну операцію - звільнивши місто від тодішніх російсько-терористичних формувань».

Завдяки героїчній обороні українських добровольців під Крутами - вдалося на деякий час затримати наступ російських військ на Київ. Значною мірою саме завдяки чину крутянців було виграно час для підписання Брестського мирного договору, яким державність Української Народної Республіки було визнано на міжнародному рівні.

«Бій під Крутами не був локальним військовим епізодом, його варто розглядати як знакову віху національно-визвольної боротьби українців у XX столітті. Крути стали яскравим символом боротьби української нації за право жити на своїй землі та у своїй державі. Чин героїв Крут ставав прикладом для нових поколінь борців за визволення України, зокрема, бійців Української Повстанської Армії, а через сто років він надихає і новітніх захисників України», - зазначив Євген Костюк.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ