Ситуація минулого року повторюється з тією різницею, що зараз до небезпеки вже нікому немає діла, йдеться в сюжеті ТСН

Очевидці кажуть, що на технічній водоймі біля сміттєзвалища прорвало дамбу. Протягом чотирьох днів поспіль смердюча рідина темного кольору перетікала у притоку річки Сіверка, котра впадає у Дніпро. Екологи кажуть, що в перспективі така подія може спричинити екологічну катастрофу. Селяни ж кажуть, що живуть на межі цієї катастрофи вже кілька років, бо тривалий час боролися зі  сміттєзвалищем і таки домоглися його закриття у 2014 році, а тепер із забрудненого глибокого яру щовесни отрута разом із талим снігом потрапляє у ґрунт і водойми.

Тепер місцеві жителі вимагають, щоб за небезпечним об’єктом був належний догляд. Дамбу необхідно перебудувати, бо вона занизька, а насоси на ній покрали, тому обладнання слід закупити заново. Інакше кожен підйому води відгукуватиметься новим забрудненням і вестиме до екологічного лиха.

За аналогічними подіями минулого року було відкрито кримінальне провадження, але винних так і не встановили, хоча, а думку селян, усі відповідальні особи добре відомі. «Їх ще попереджали три тижні тому, що тектиме, перетече – ви зробіть що-небудь», - кажуть люди.

Винними мешканці району вважають Святошинське виробниче управління комунального господарства, на балансі котрого перебуває звалище. Для ремонту дамби люди самі збирали гроші на трактор і паливо, підтримки від влади не дочекалися. Директор управління від спілкування з пресою втік, а селяни тим часом провели журналістам екскурсію околицями звалища та показали, як у 300 метрах від прорваної дамби якесь підприємство активно споруджує два ставки для розведення риби, котру продаватимуть на ринках Києва.

Фахівці ж лякають поясненнями, що жодна дамба вже не врятує екологічну ситуацію, адже бруд іде у ґрунтові води. Ліквідувати 1,5 мільйона тонн сміття може лише потужний переробний комплекс.

ІА "Вголос": НОВИНИ