Про це у четвер, 5 липня, говорили учасники прес-конференція на тему «Найпопулярніші маніпулятивні технології на виборах 2019: хто, проти кого і як?», повідомляє кореспондент «Вголосу».

Так, учасники дискусії наголосили, що під час  виборчої кампанії передусім варто остерігатися Росії, яка може маніпулювати в зовнішній політиці, впливати на результати виборів а також підтримувати конкретних кандидатів.

Експерти виділили три основні маніпуляційні технології: дезінформація, інтервенція, фальсифікація.

Аналітик моніторингово-аналітичної групи «Цифра» Назар Бойко вважає, що важливо не навантажувати це явище маніпуляції негативним змістом.

«Таке явище існує не тільки в Україні, а й в Європі та Америці, однак їх по-різному сприймають і по-різному з ними борються», – зазначив він.

Окрім цього, доповідачі наводили прямі приклади маніпуляції у майбутніх виборах та у політиці чинної влади.

Також голова Львівської БПП Юрій Гринів зробив провокативний прогноз щодо майбутньої виборчої кампанії: «Для Юлії Тимошенко це вже останні вибори, і якщо вона їх програє, то на наступні вона вже не піде. Тому зараз вона намагатиметься зробити максимально все і залучити всі ресурси: інформаційні, маніпуляційні і фінансові», - заявив він.

Водночас, така заява обурила Ярослава Качмарика, депутата Львівської обласної ради від партії ВО «Батьківщина». Депутат підкреслив, що уважно аналізував програми Петра Порошенка, зокрема «Україна 2020».

«Індикативні показники не виконані, тому що це був політичний блеф, маніпуляція, яка допомогла прийти до влади. Сподіваюсь, більше такого не буде, і переконаний, що люди знають істину і зроблять правильний вибір 31 березня 2019 року».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ