У Швейцарії затримали українського бізнесмена Дениса Пащенка, котрого підозрюють у викраденні колишнього мера Херсона Володимира Сальдо в Домінікані.

Як повідомляють "Українські новини", про це йдеться в матеріалах суду.

Зазначено, що українською поліцією проводиться розслідування за фактом викрадення і насильницького утримування Сальдо в Домініканській республіці.

Встановлено, що він прибув туди 20 червня 2016 року на запрошення свого приятеля, бізнесмена Пащенка. Приводом для зустрічі було проведення перемовин із потенційними партнерами по бізнесу.

Після цього, 21 червня 2016 року, в одному з будинків у місті Пунта Кана в Домінікані зі застосуванням фізичного насильства екс-мер Херсона був позбавлений волі, в результаті чого не міг вільно спілкуватися і переміщатися. Відтак Пащенко заволодів майном потерпілого, зокрема, його стільниковим телефоном IPhone 6.

Повідомляється, що Пащенко з мобільного телефону Сальдо надсилав помічниці екс-мера повідомлення, що містять текстову, фото- та відеоінформацію про позбавлення його волі, фізичне знущання над ним, висловлював погрози вбивства останнього у разі непередання майна на суму 2 млн доларів.

Близькі Сальдо погодилися передати майно на зазначену суму.

У зв'язку з цим, виконуючи вимоги викрадача, помічники Сальдо в липні 2016 року перегнали з Херсона до Києва і віддали Пащенку автомобіль Audi А7 2011 року випуску вартістю 50 тис. доларів.

Потім родичі Сальдо переписали на викрадача однокімнатну квартиру в Херсоні вартістю 62 тис. гривень, а також земельну ділянку площею 0,09 га вартістю 89 тис. гривень та земельна ділянка 0,1 га вартістю 100 тис. гривень.

Крім цього, в серпні 2016 року злочинцеві передали автомобіль Volvo XC90 2016 року випуску вартістю 50 тис. доларів.

Загалом злочинними діями Пащенка потерпілим було завдано матеріальної шкоди на суму 3 млн 380 тис. 18 гривень.

Йому 1 березня 2017 року було заочно повідомлено про підозру у ч. 4 ст. 189 (вимога передачі майна чи права на майно з погрозою насильства над потерпілим і його близькими родичами (вимагання), з погрозою вбивства, що завдало значної шкоди потерпілому) Кримінального кодексу.

У розшук Пащенка оголосили 6 березня 2017-го, а у міжнародний розшук — 1 листопада 2018 року.

У грудні 2018-го Національне бюро Інтерполу в Швейцарії поінформувало українську поліцію про арешт правоохоронними органами цієї країни розшукуваного українця Пащенка. Україна зобов'язана до 3 січня цього року підготувати і надіслати необхідні матеріали за запитом про видачу (екстрадицію) підозрюваного.

Український суд виконав необхідні для екстрадиції умови, задовольнивши клопотання прокуратури і заочно обравши запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для підозрюваного.

Нагадаємо, що в серпні 2016 року екс-мер Херсона Сальдо заявив, що його викрали в Домінікані і близько 50 днів він перебував в ув'язненні, а замовником викрадення назвав бізнесмена Дениса Пащенка.

Той, своєю чергою, заперечував провину і стверджував, що навпаки, це його викрадев Сальдо, котрого за це заарештувала поліція та засудили в Домінікані.

24 квітня 2018 року брат Дениса Пащенка Ігоря розстріляли невідомі в центрі Херсона.

ІА "Вголос": НОВИНИ