Заступник начальника – начальник Пустомитівського відділення Любов Михайлів інформувала, що з початку 2017 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих упродовж 2016 року. Про це повідомила прес-служба податкової. За її словами, незалежна професійна діяльність – участь фізичної особи в науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керівників (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Відповідно до норм Податкового кодексу України фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, уважається самозайнятою особою за умови, що вона не є працівником у межах підприємницької діяльності чи незалежної професійної діяльності.

Осіб, які мають намір провадити незалежну професійну діяльність, необхідно взяти на облік як самозайнятих осіб у контролюючих органах згідно з Податковим кодексом України.

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами 2016 року відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України не пізніше 03 травня 2017 року та зобов’язані самостійно не пізніше 28 липня 2017 року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій ними податковій декларації.

Іноземці та особи без громадянства, які стали на облік у контролюючих органах як самозайняті особи, є резидентами і в річній податковій декларації поряд із доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

 

Платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок

 

Нещодавно відбулася зустріч заступника начальника – начальника Сихівського відділення Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області Лазорка Ігоря Романовича з платниками податків, на якій І. Лазорко поінформував, що Законом України від 06.12.2016 №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до Закону України від 08.07.2010 №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464), зокрема, щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП), у тому числі ФОП – платниками єдиного податку, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, які набувають чинності з 01.01.2017.

Платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (п.1 частини другої ст.6 Закону №2464).

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина дванадцята ст.9 Закону №2464).

Відповідно до підпунктів 4 та 5 частини першої ст.4 Закону №2464 платниками єдиного внеску є ФОП, у тому числі ФОП платники єдиного податку, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Базою нарахування єдиного внеску для платників, зазначених у п.4 (крім ФОП платників єдиного податку) та в п.5 частини першої ст.4 Закону №2464, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

З 2017 року в разі, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (пункт 2 частини першої ст.7 Закону №2464).

Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п.6 частини першої ст.1 Закону №2464).

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – це максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює двадцяти п’яти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок (п.4 частини першої ст.1 Закону №2464).

З 01.01.2017 ФОП – платники єдиного податку та ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (частина четверта ст.4 Закону №2464). Зазначена норма не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Отже, починаючи з 2017 року, у разі, якщо ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. Мінімальна сума єдиного внеску для таких осіб з 1 січня 2017 року складає – 704 грн. (3200 грн. х 22%).

Роз’яснення з цього питання надані у листі Державної фіскальної служби України від 30.12.2016 №41658/7/99-99-13-02-01-17.

 

Дотримання законодавства про оплату праці – на контролі  Сихівського відділення Галицької ОДПІ

 

Нещодавно в Сихівському відділенні Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області відбулася зустріч із суб’єктами господарювання на тему: «Мінімальна заробітна плата в місячному розмірі - 3200 гривень».

Відкриваючи захід, заступник начальника – начальник Сихівського відділення Ігор Лазорко зазначив, що відповідно до ст.8 Закону України ,,Про Державний бюджет України на 2017 рік” від 21.12.2016 № 1801-VIII з 1 січня 2017 року встановлено мінімальну заробітну плату в місячному розмірі – 3200 гривень. Він також наголосив, що в Законі України від 06.12.2016 № 1774-VIII ,,Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” зазначено, що мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Крім цього, даним Законом внесено зміни до ст. 265 Кодексу законів про працю України, яким збільшено фінансову відповідальність суб’єкта господарювання за:

- не допуск до проведення перевірки, якщо предметом такої перевірки є питання фактичного допуску до роботи осіб без укладання трудового договору або з оформленням такої особи на неповний робочий день, якщо насправді вона працює повний робочий день – 100 мінімальних заробітних плат (320 000 гривень);

- фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору. Виплата заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ та ПДФО. Оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві - 30 мінімальних заробітних плат (96 000 гривень);

- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, а також встановлених законом гарантій і пільг військовослужбовцям - 10 мінімальних заробітних плат (32 000 гривень);

- несвоєчасна або неповна виплата заробітної плати. Не допуск до проведення перевірки контролюючих органів з питань додержання законодавства про працю - 3 мінімальних заробітних плат (9 600 гривень);

Також Ігор Лазорко повідомив, що розпорядження ЛОДА від 26 квітня 2016 року №235/0/5-16 ,,Про обласну робочу групу з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення” є чинним та відповідно до нього заслуховують роботодавців щодо дотримання вимог чинного законодавства згідно з оплатою праці.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ