Втричі скоротять терміни погодження, зменшать кількість погоджувальних комісій та запровадять автоматичну пролонгацію договорів оренди за відсутності порушень. Також підприємці отримають можливість встановити майданчик біля ресторану чи кафе на цілий рік, а не лише на теплий сезон.

Про це розповіла голова постійної комісії законності, депутатської діяльності, свободи слова та безпеки ЛМР, депутатка від Європейської Солідарності Уляна Пак.

За її словами, депутати Львівської міської ради разом із Львівським регуляторним хабом та підприємцями напрацювали важливий для Львова документ - проєкт ухвали «Про затвердження Порядку розміщення відкритих літніх майданчиків біля об’єктів ресторанного господарства на території Львівської міської територіальної громад». Згідно із новим документом для підприємців значно простішою стане процедура отримання дозволу на встановлення майданчиків, а конструкції, які не заважають мешканцям і руху транспорту, зможуть стояти цілий рік, внаслідок чого бюджет Львова отримає нові надходження.

"Цей документ має позитивний характер, оскільки він спрощує процедуру. Донедавна підприємці мали двічі пройти засідання спеціальної комісії із різними пакетами документів, підготувати і потім затвердити паспорт прив'язки..., тобто в цілому процедура була тривала і складна.

Зараз нове положення вже на фінальному етапі. Воно передбачає, що процедура погодження літніх майданчиків відбуватиметься вже не 120 днів як було раніше, а втричі менше, тобто 40 днів.

Також ми говоримо про те, щоб усі майданчики мали можливість бути встановленими цілорічно. Оскільки ми пам'ятаємо період карантину, коли була вже тепла пора, і люди могли б перебувати на вулиці в закладі громадського харчування.

Це дасть можливість допомогти підприємцям працювати і надавати послуги відвідувачам протягом цілого року чи в карантинних, чи в звичайних умовах.

Звісно, для підприємців будуть певні зобов'язання - майданчики не повинні заважати руху екстрених служб та іншим встановленим мерією нормам ", - розповіла Уляна Пак.

Вона додала, що досі кожен майданчик погоджували лише терміном на один рік, і підприємець щороку змушений був повторювати процедуру погодження.

Пропозиція комісії полягає в тому, щоб збільшити термін дії дозволу щонайменше на три роки.

"Були також пропозиції від колеги-депутата Олекси Возняка, щоб пролонгація дозволу на встановлення літніх майданчиків відбувалася автоматично, якщо немає з боку підприємця серйозних порушень. Запропоновано надати можливість ресторанам виставляти два-три столики на період оформлення документів. Разом з тим, настили і подіуми дозволятимуться лише у виняткових випадках, коли є перепади висоти, нерівне замощення та ін. Також була пропозиція перевести весь процес погодження документів в електронний формат, який усуватиме прямий контакт підприємця з чиновником", - додала Уляна Пак.

Згідно із новим проєктом ухвали, усувають як погоджувальну ланку депутатську комісію, яка раніше розглядала всі дозволи на встановлення літніх майданчиків.

Надалі лише профільні працівники мерії будуть приймати такі рішення. Щоб уникнути зловживань, депутати передбачають створення комісії для вирішення поточних спірних питань.

Депутатка Уляна Пак сподівається, що завдяки новій ухвалі підприємцям стане легше отримувати дозвільні документи, вони активно працюватимуть і сплачуватимуть податки, внаслідок чого зростуть надходження до бюджету міста Львова.

Тепер документ мають розглянути і проголосувати ще на сесії Львівської міськради.

ІА "Вголос": НОВИНИ