Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» заявила еколог Ольга Мелень-Забрамна.

«Має бути реальна загроза життю і здоров'ю великої кількості населення або значне перевищення показників якості навколишнього  природнього середовища – це все повинне набирати масового поширення. А наразі такі заяви свідчать про непрофесійність», – підкреслює Мелень-Забрамна.

За словами еколога, оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації не сприятиме зникненню сміття зі Львова:

«Якшо проаналізувати підстави для оголошення надзвичайної екологічної ситуації і якщо говорити про наслідки, то не варто цього робити (запроваджувити надзвичайний стан, – ред.), а варто вжити заходів для того, щоб ці проблеми вирішувати. Оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації не сприятиме зникненню сміття у Львові. Все-таки треба звертатися до ОДА, до органів місцевого самоврядування, шукати місце під полігон, під сміттєпереробний комплекс. Зрештою, звертатись до сусідів».

А от на Грибовицьке сміттєзвалище відходи завозити уже немає можливості.

«Сміттєзвалище в критичному стані. Інфільтрати з цього сміття просочуються просто в річку, без будь-якої очистки. Вони також скидаються в каналізаційні споруди, при чому їхній хімічний стан не дозволяє це робити, бо вони є понад нормативно забрудненими. Ми забруднюємо навколишнє середовище. З цим нічого не  робиться – востаннє запропонувала якийсь дивний шлях очищення рівненська компанія, яка навіть не могла сказати, чи вони проводили аналіз і що буде на виході, на вході... Яким методом вони будуть очищувати ці інфільтрати, щоб їх потім можна було скинути у каналізацію. Тому виглядає усе це дуже сумно», – розповідає еколог.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ