«Важливою проблемою сучасності є легалізація трудових відносин та прозора виплата заробітної плати, адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту», - зазначила Олена Парубій.

На сьогодні відносини між роботодавцями та працівниками часто не відповідають нормам чинного законодавства, не секрет, що для більшості громадян виплата зарплати відбувається в «конвертах». Насамперед, такі працівники позбавлені соціальних гарантій, тобто позбавлені права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, допомоги по вагітності та пологах, виплати допомоги з безробіття у випадку втрати роботи, одержання пристойної пенсії в старості, по інвалідності і при спричиненні нещасного випадку чи професійного захворювання (на виплату пенсії чи компенсації родичам на випадок смерті) та в інших випадках, передбачених законодавством.

Найманий працівник не має права на оплачувану відпустку, на компенсацію за роботу у вихідні, святкові дні. Його трудовий стаж не обліковується і не фіксується, не здійснюються необхідні відрахування - такі фактори обов’язково вплинуть на розмір пенсії в майбутньому.

Боротьба із виплатами «в конвертах» є одним із пріоритетних напрямів роботи Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області.

Так, фахівцями управління податків і зборів з фізичних осіб постійно проводиться роз’яснювальна робота серед суб’єктів господарської діяльності, організовуються індивідуальні співбесіди з керівниками підприємств, які виплачують зарплату нижче мінімально встановленого рівня або мають заборгованість із виплати заробітної плати та податку з доходів фізичних осіб.

Для більш ефективного результату у даному напрямку податкова інспекція району тісно співпрацює з Галицькою районною адміністрацією.

Дієвим способом впливу на керівників, які не нараховують та не виплачують заробітну плату, при цьому не перераховують до бюджету податок на доходи фізичних осіб - є діяльність робочих комісій.

Так, за січень - травень 2016 року проведено 21 спільний захід при районній державній адміністрації, на яких заслухано 107 керівників підприємств, легалізовано трудові відносини 29 найманих працівників із роботодавцями.

Також, під час засідань платникам систематично роз’яснюється основні зміни податкового законодавства, зокрема, зменшення податкового навантаження на фонд заробітної плати за рахунок зменшення ставки по ЄСВ (з 34,7% до 22%).

Станом на 01.06.2016 року платники податків, Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, сплатили до Зведеного бюджету 461465,2 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб. Індикативні показники виконано на 102681,1 тис. грн., або на 128,6%. Приріст надходжень у порівнянні з відповідним періодом минулого року склав 55,2% або 164121,7 тис. гривень.

У загальній сумі надходжень податків та зборів до місцевого бюджету, що контролюються податковою інспекцією району, частка сплаченого податку на доходи фізичних осіб з початку року склала 75,6%, від загальної суми надходжень Зведеного бюджету - 41,8%.

Також, Галицькою ОДПІ проведено 8 засідань робочої групи, на яких заслухано 210 керівників підприємств. Додатково до бюджету надійшло - 149,2 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску - 359,2 тис. гривень.

Протягом січня - травня 2016 року проведено 6 результативних перевірок платників податків, які виплачували заробітну плату та інші доходи з порушенням чинного податкового законодавства, внаслідок яких донараховано податку на доходи фізичних осіб у сумі - 152,8 тис.грн., єдиного соціального внеску - 197,5 тис.грн., військового збору - 7,2 тис.гривень.

На завершення брифінгу Олена Парубій наголосила, «громадяни, подбайте про достойне життя для себе і своїх близьких - вимагайте від роботодавцiв офiційного оформлення трудових вiдносин. Потрібно чітко усвідомлювати, що згода отримувати зарплату «в конвертах» може позбавити Вас у майбутньому всіх соціальних гарантій. А легалізація заробітної плати - це гідні умови життя для кожного з нас», - наголосила Олена Парубій.

Акцизний податок у роздрібній мережі - тема зустрічі в Галицькій ОДПІ!

Нещодавно в Галицькій ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбулася зустріч начальника податкової інспекції Олени Володимирівни Парубій з платниками акцизного податку на тему: «Нові форми звітності та порядок їх заповнення платниками акцизного податку у роздрібній мережі».

Олена Парубій розповіла, що наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 року № 49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення» зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03 березня 2016 р. за №340/28470 (наказ набирає чинності з 21.04.2016р.) затверджено новий пакет звітності щодо виробництва й обігу спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів і порядки їх заповнення. У ньому передбачено окремі звіти про обсяги придбання та реалізації алкогольних та тютюнових виробів в оптовій та роздрібній мережах, а саме: звітність суб’єктів господарювання які здійснюють виробництво спирту (форма №1- РС), реалізацію та виробництво алкогольних напоїв (форма №2-РС), реалізацію та виробництво тютюнових виробів (форма №3-РС), обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі (форма №1-ОА), обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі (форма №1-ОТ), обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі (форма №1-РА), обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі (форма № 1-РТ).

Більш детально розглянемо порядок заповнення звітів, що стосуються придбання та реалізації алкогольних та тютюнових виробів у роздрібній мережі, оскільки основний контингент платників нашого району здійснюють продаж в роздрібній мережі, зазначила Олена Парубій.

Порядком заповнення форми звіту № 1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» та звіту № 1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі» встановлено, що звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів у роздрібній мережі (далі – Звіт № 1-РА та Звіт № 1-РТ ) подають суб’єкти господарювання, які одержали ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, незалежно від форми власності до органів ДФС за основним місцем обліку в електронній формі.

У разі якщо суб’єкт господарювання має в своєму складі структурні одиниці, які не є юридичними особами Звіт № 1-РА та № 1-РТ заповнюється в цілому щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць (якщо суб’єкт господарювання має більше 1 ліцензії, то у графі «Реєстраційний номер ліцензії» зазначається загальна кількість ліцензій, графа «строк дії ліцензії» не заповнюється).

Також проінформувала, в яких одиницях виміру заповнюється форма звіту № 1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» та Форми звіту № 1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі» а саме:

- Одиницею виміру, яка застосовується при складанні Звіту № 1-РА, є тисяч декалітрів (тис. дал).(суб’єкт господарювання вказує в даному звіті шість цифр після коми).

- Одиниці виміру, які застосовуються при складанні Звіту № 1-РТ:

(суб’єкт господарювання вказує в даному звіті шість цифр після коми)

сигарети з фільтром – млн штук;

сигарети без фільтра – млн штук;

сигари –  млн штук;

інші тютюнові вироби – млн штук або тонни.

Також, звернула увагу, що вищезазначені звіти передбачено подавати виключно в електронній формі засобами електронного зв’язку з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб до 10 числа місяця, що настає за звітним до органів ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання.

Проінформувала, що електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення, надаються безкоштовно в секторі реєстрації користувачів при Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту (АЦСК ІДД) ДФС, який розташований в приміщенні Центру обслуговування платників м.Львова за адресою: 79003, м.Львів, вул.Стрийська, 35, каб.136, тел.: (032) 297-39-85, (032) 297-39-89.

Перелік документів, необхідних для отримання посиленого сертифікату ключа, та всю інформацію щодо діяльності АЦСК ІДД ДФС розміщено на офіційному сайті Центру http://acskidd.gov.ua.

Наприкінці зустрічі Олена Парубій відповіла на всі запитання, які цікавили платників та подякував за співпрацю та взаєморозуміння.

Основні завдання, що стоять на порядку денному та податкові новації – 2016 обговорили в Галицькій ОДПІ!

Начальник Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Олена Парубій спільно з представниками бізнесу та громадських організацій обмінялися думками щодо загальних змін у податковому законодавстві, які набрали чинності у 2016 році та основні завдання, що стоять на порядку денному.

Відкриваючи захід, начальник податкової інспекції Олена Парубій, проінформувала присутніх з підсумками роботи інспекції в напрямку забезпечення надходжень за січень – травень 2016 року, зокрема повідомила, що протягом п’яти місяців 2016 року до Зведеного бюджету зібрано податків 906,9 млн.грн., що складає 124,3 відсотка. До Державного бюджету в сумі 540,6 млн. гривень. Доведені індикативні показники виконано на 113,5 відсотків. До Місцевого бюджету за січень – травень 2016 року надійшло 610,1 млн. грн.,  доведене завдання виконано на 129,2  відсотка.

Крім того, за п’ять місяців 2016 року платниками податків Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області сплачено 830,1 млн.грн. єдиного внеску. Індикативні показники виконано на 105,7 відсотків.

Олена Парубій наголосила, що одне із завдань, що стоїть на порядку денному Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, є легалізація та виведення «із тіні» заробітної плати, недопущення виплати працюючим заробітної плати нижче встановленого законодавством рівня та затримки виплати зарплати. Дієвим способом впливу на керівників, які не нараховують та не виплачують заробітну плату, при цьому не перераховують до бюджету податок на доходи фізичних осіб - є діяльність робочих комісій, під час засіданнь, з’ясовано, що основними причинами нарахування заробітної плати найманим працівникам нижче мінімального рівня є встановлення неповного робочого дня, праця за сумісництвом, оплата праці за фактично відпрацьований час.

Тому звертаюся до Вас, щоб рівень заробітної плати найманим працівникам становив не нижче за мінімально встановлений законодавством.

Учасники зустрічі обговорили основні зміни, які настали з 1 січня 2016 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015р.  №909-VIII. Серед основних нововведень, зокрема, Олена Парубій виділила такі:

щодо податку на прибуток

- ставка податку на прибуток 18%;

- скасування сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток (п.9 підрозділу 4 Розділу ХХ);

- запровадження квартального звітного періоду з податку на прибуток для підприємств, у яких річний дохід від будь-якої діяльності перевищує 20 млн. грн., а платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати, за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 млн. грн. встановлюється річний податковий (звітний) період (ст. 137.5).

щодо податку на доходи фізичних осіб

- встановлення єдиної базової ставки у розмірі 18% (замість двох діючих ставок 15% та 20%) до усієї суми бази оподаткування, незалежно від її розміру (п. 167.1);

- для дивідендів залишається ставка у розмірі 5%. Решта пасивних доходів (а до них належать, крім дивідендів, проценти, роялті та інвестиційний прибуток) оподатковуватимуться ПДФО за ставкою 18% (п. 167.5);

- для пенсій або довічного грошового утримання, розмір яких більше, ніж 3 розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (тобто, у 2016 році - 4134 грн.), до суми перевищення застосовуватиметься ставка ПДФО 15% (п.167.4);

щодо податку на додану вартість

- залишається загальна ставка ПДВ у розмірі 20% та 0% для операцій з постачання послуг міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів автомобільним транспортом;

- удосконалення порядку відшкодування ПДВ з бюджету, який забезпечуватиме однакові вимоги та права для всіх платників податку, з урахуванням черговості подання платниками податку заявок на відшкодування ПДВ (п.200.7.2.);

- запровадження офіційної публікації інформації про відшкодування ПДВ з бюджету у вигляді реєстру з відображенням у ньому даних про платника податку, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку та стану їх відшкодування (п.200.7.1.).

щодо єдиного податку (спрощена система оподаткування)

- зменшення для платників ІІІ групи річного обсягу доходу з 20 млн. гривень до 5 млн. гривень (п. 291.4.);

- збільшення ставок для платників ІІІ групи: з 2 до 3% (для платників ПДВ) - та з 4 до 5% (для неплатників ПДВ). База застосування цих ставок залишається тією ж самою - це сума отриманого доходу (п. 293.3.);

- групи платників єдиного податку залишатимуться без змін. Тобто, їх буде 4, як і в 2015 році. Але у 3-й групі зможуть знаходитися лише підприємці та юридичні особи, у яких протягом календарного року обсяг річного доходу не перевищує 5 млн. гривень. При цьому кількість найманих працівників не обмежується.

щодо внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування»

- встановлення єдиної ставки ЄСВ в розмірі 22%;

- підвищення максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат;

- скасування ЄСВ, що утримується із заробітної плати (доходу) робітників (фізичних осіб).

У зв’язку з запровадженням єдиної ставки ЄСВ у розмірі 22% та відміною диференційованих ставок ЄСВ в залежності від класу професійного ризику виробництва приводяться у відповідність наступні законодавчі акти в частині скасування класів професійного ризику виробництва.

Податківці, громадські діячі і бухгалтери підкреслили важливість проведення подібних заходів. Завдяки таким зустрічам, можна не лише обговорити проблемні питання, а й розібратися в них та знайти алгоритм застосування податкових норм – зазначила Олена Парубій.

Надходження коштів до бюджетів усіх рівнів за п’ять місяців 2016 року!

У Галицькій ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбувся брифінг для представників засобів масової інформації за участі начальника інспекції Олени Парубій. Зустріч відбулась з метою  обговорення рівня надходжень податків до бюджетів усіх рівнів за п’ять місяців 2016 року та підвищення фінансової спроможності місцевого бюджету.

Підсумовуючи результати роботи з надходжень до бюджетів усіх рівнів, Олена Володимирівна зазначила, що протягом п’яти місяців 2016 року до Зведеного бюджету зібрано податків 906,9 млн.грн.  що складає 124,3 відсотка.

Вона проінформувала, що станом на 01.06.2016 року Галицькою ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області забезпечено збір коштів до Державного бюджету в сумі 540,6 млн. гривень. Доведені індикативні показники виконано на 113,5 відсотків.

Найбільші надходження в розрізі податків склали:

- 234,1 млн. грн. податку на додану вартість; 

- 82,6 млн. грн. податку на прибуток;

-115,4 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб;

- 62,8 млн. грн. військового збору.

До Місцевого бюджету за січень – травень 2016 року надійшло 610,1 млн. грн., доведене завдання виконано на 129,2 відсотка.

- 346,1 млн. грн. ПДФО;

- 101,2 млн. грн. єдиний податок;

- 53,8 млн. грн. плата за землю;

Крім того, за п’ять місяців 2016 року платниками податків Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області сплачено 830,1 млн.грн. єдиного внеску. Індикативні показники виконано на 105,7 відсотків.

Крім того Олена Парубій зазначила, що податкові новації – 2016 – це, зокрема, підвищення фінансової спроможності місцевих бюджетів в основному за рахунок:

- встановлення місцевими радами максимально можливої ставки на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та додаткового оподаткування об’єктів елітної житлової нерухомості фізичних осіб;

- зміна ставок єдиного податку для платників третьої групи;

- збільшення ставки податку за викиди в атмосферу окремих забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення;

- розширення бази оподаткування транспортним податком за рахунок легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років, включно та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати.

Олена Володимирівна наголосила, що однією з найважливіших умов повноцінної діяльності місцевого самоврядування є забезпечення його фінансової незалежності шляхом зміцнення фінансової бази. Невідкладним завдання фіскальної служби на сучасному етапі є підвищення ефективності формування доходів місцевих бюджетів, що призведе до збільшення обсягів місцевих бюджетів і сприятиме підвищенню їх впливу на хід соціально-економічного розвитку району, підвищенню рівня зайнятості, зростанню якості послуг, що надаються громадянам місцевою владою, розв’язанню невідкладних соціальних проблем. Тож підвищення фінансової спроможності місцевого бюджету є об’єктивною передумовою, закономірністю функціонування місцевих фінансів.

Начальник Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області         О.В.Парубій

 

ІА "Вголос": НОВИНИ