До такого висновку прийшли дослідники Імперського коледжу Лондона, пише Science Alert.

Ця робота – не перша, яка пов'язує діабет з погіршенням когнітивних функцій, але вона ясно показує, що рівень цукру є не лише показником нашого здорового харчування, але і прогнозує те, як наш мозок адаптовуватиметься під час вікових змін.

«Наші відкриття вказують на те, що заходи щодо запобігання розвитку діабету, а також стратегії контролю рівня цукру можуть допомогти пом'якшити поступове погіршення когнітивних здібностей в довгостроковій перспективі», – пояснюють учені.

Джерелом інформації для їх дослідження послужили дані, які збиралися з 2002 року у жителів Британії від 50 років і старших. Вибравши понад 5000 з них із середнім віком 66 років, фахівці вивчили їх розумові здібності в динаміці, від 2004 – 2005 років до 2014 – 2015. Крім того, вони спостерігали за рівнем HbA1c, глікованим гемоглобіном, біохімічним показником середнього вмісту цукру в крові.

Певний природній спад когнітивних функцій був властивий всім учасникам експерименту, але у тих, у кого рівень глікогемоглобіну був підвищений, цей процес проходив різкіше, що було зафіксовано в низці тестів.

При цьому частка цукру в крові не обов'язково повинна була бути такою, яка властива хворим на діабет. Навіть підвищення на 6% - 6,4% достатньо, щоб стимулювати прискорене зниження розумових здібностей.

«Наше дослідження зафіксувало лінійну кореляцію між рівнем HbA1c і зниженням когнітивних здібностей, незалежно від діабетичного статусу», – кажуть дослідники.

Учені наголошують, що поки рано складати рекомендації щодо профілактики подібних процесів, але вже можна зробити висновок, що відсутність діабету 2-го типу не означає, що можна безкарно вживати стільки вуглеводів, скільки хочеться.

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ