Із приходом весни на українців чекає низка нововведень: доплати, монетизація субсидій, спрощені подорожі та зручні умови забирання посилок.

Подробиці про ці й інші зміни, про які варто знати, повідомляє ТСН.

Індексація пенсій

З 1 березня для 10,2 мільйона українських пенсіонерів проведуть індексацію пенсій. В її рамках додаткові виплати будуть здійснювати тим, хто має значний страховий стаж, — понад 35 років чоловіки/30 років жінки (вихід на пенсію після 2011-го) та 25/20 років (вихід на пенсію до 2011-го), але з причин низької зарплати не отримали проіндексованої виплати згідно зі законом.

Монетизація субсидій

В Україні першого місяця весни стартує монетизація субсидій. Гроші отримають майже 4 мільйони домогосподарств, яким нарахували субсидії торік. Від початку монетизація планувалася на травень, згодом уряд у терміновому порядку вирішив розпочати процес від березня.

Люди не пенсійного віку вже з 12 березня у відділеннях «Ощадбанку» при пред'явленні паспорта й ідентифікаційного коду зможуть отримати готівку для оплати житлово-комунальних послуг.

А ось пенсіонерам додатково ходити нікуди потрібно не буде. Вони, за словами чиновників, отримають субсидії разом із пенсією (від 4 до 25 березня) на існуючі картки або готівкою через поштові відділення.

У середньому виплати складуть в березні (за лютий) близько 1,5 тис. грн, а також будуть призначені в квітні (за березень) і травні (за квітень) 2019 року.

«Подарунок під вибори»

Упродовж березня-квітня 2019-го українським пенсіонерам обіцяють одноразову доплату до пенсії у розмірі 2 410 гривень. Це стосується тих людей, кому не заплатили у 2015-2016 роках, коли була зупинена індексація пенсій. Оскільки виплату здійснять двома траншами — 1 200 грн у березні і 1 200 грн у квітні — експерти вважають, що це напряму пов'язано з виборами, перший тур яких відбудеться у березні, а другий — у квітні.

Виплата відбудеться за рахунок коштів, які надійшли від розмитнення «євроблях».

Кошти перепадуть і тим, хто під індексацію від 1 березня підпадає, щоправда на них чекає сума у розмірі 100-300 грн.

До Грузії за ID-карткою

Із 1 березня 2019 року набирає чинності оновлена угода між урядами України та Грузії про взаємне скасування візових вимог — на додаток до чинного безвізу запроваджують взаємні поїздки громадян двох країн на підставі внутрішніх паспортів у формі картки (ID), що містять безконтактний електронний носій.

Лоукостом до ОАЕ

До речі, українська авіакомпанія SkyUp Airlines запускає сезонні регулярні рейси в Об'єднані Арабські Емірати від 2 березня до 11 травня 2019-го.

Рейси здійснюватимуть щосуботи з аеропорту «Харків» до летовища емірату Шарджа (ОАЕ).

Весняний графік роботи КПВВ

Усі контрольні пункти в'їзду-виїзду в районі операції Об’єднаних сил від 1 березня переходять на весняний графік роботи.

Контрольно-перевірочні заходи та пропуск осіб і транспортних засобів через лінію розмежування будуть здійснювати щодня з 0700 до 18.30.

Оновлений графік роботи «Нової пошти»

Із 1 березня «Нова пошта» вирішила суттєво змінити графік роботи. Відтепер відділення в обласних і районних центрах, а також кур’єри компанії працюють без вихідних — сім днів на тиждень.

Варто зауважити, що у неділю відділення працюють із 11.00 до 16.00.

Обмеження руху

На киян чекає неприємна новина — 1 березня рух Південним мостом буде частково паралізований через ремонтні роботи. Проте триватиме обмеження в напрямку від пр. Миколи Бажана на Столичне шосе недовго — з 10.00 до 15.00.

ІА "Вголос": НОВИНИ