Переважно, розглядають сусідню Канаду, пише Голос Америки.

Однак, деякі готові змінити своє життя більш радикально й оселитись в найвіддаленішій країні світу – Новій Зеландії.

Аланна Ірвінґ, переїхала до Нової Зеландії із Сан-Франциско ще шість років тому. До неї вже звертались по допомогу.

"Після виборів зі мною зв’язався американський підприємець, який був занепокоєний результатами голосування і захотів негайно сісти на літак і прилетіти до Нової Зеландії. Він ніколи тут не був, зв’язався зі мною через спільних друзів. І просто наступного дня приїхав сюди", розповідає Аланна Ірвінґ​.

За три місяці після виборів президента США, кількість американців охочих отримати паспорт Нової Зеландії, зросла на 70% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Ірвінґ каже, що чудово розуміє цих людей. Адже Нова Зеландія – перевершує очікування. Сюди їдуть люди, які хочуть кращого майбутнього для своїх дітей.

"Для мене дуже символічно, що американці, на погляд яких, події розвиваються не в тому напрямку, в якому вони бачать своє майбутнє, чи своїх дітей, розглядають Нову Зеландію як альтернативу", каже Аланна.

У січні право на роботу у Новій Зеландії отримало на 18% більше американців, ніж роком раніше. Більше громадян США відвідали острови і як туристи. А через два дні після виборів у листопаді, на урядовому сайті Нової Зеландії був аншлаг. Інформацію про те, як набути громадянство цієї країни, шукало у десять разів більше американців, ніж зазвичай.

"У розпал кампанії, дуже запеклої виборчої кампанії, було багато зацікавлення з Америки. І звісно, невдовзі після перемоги Трампа, це повторилось. Але схоже, це були більше емоційні пошуки, які не матеріалізувались у велику кількість людей", ділиться консультант із імміграції в Malcolm Pacific Immigration Кемерон Прітчард.

Щоб отримати громадянство Нової Зеландії, в країні потрібно прожити там принаймні 5 років. Аланна там уже шість років. І невдовзі планує подати документи на громадянство. Поки жила в Новій Зеландії, заснувала свій технологічний стартап і вийшла заміж за «ківі» - так жартома називають місцевих мешканців. До Америки повертатись не планує.

"Тут надзвичайно зручно жити, відчуваєш суттєву різницю в організації суспільства, в пріоритетах людей. Ти бачиш, що Нова Зеландія – країна, яка переймається рівними правами. Тут менше індивідуалізму, більше думають про спільноту. І це видно усюди", каже Аланна.

Консультант із імміграції Кемерон Прітчард пояснює: "Я думаю, люди, які живуть тут п’ять років і хочуть стати громадянами, відчувають, що треба пустити коріння, отримати паспорт Нової Зеландії, враховуючи події у світі".

Однак, загальна кількість американців, які хочуть набути громадянство Нової Зеландії, залишається низькою. У період з часу виборів 8 листопада по лютий відповідні заявки подали 373 американці. Острівна країна відома у світі, головним чином, своїми мальовничими пейзажами. Місцеві – а їх тут чотири з половиною мільйони – живуть переважно із сільського господарства. У Новій Зеландії на кожного мешканця припадає шість овець.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ