Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії сказав контр-адмірал ВМС України Андрій Тарасов.

«Переговори перейшли на нижчий рівень, фактично, рішення про передачу ухвалене й обговорюються деталі. Сподіваюся, що цей процес буде досить швидким, і ми ці катери отримаємо», – сказав Тарасов.

За його словами, Росія користується нагодою, коли поруч є сучасні кораблі країн НАТО, щоб відпрацьовувати на них агресивні дії.

«Вони (російські військові – ред.) це роблять не тільки в інтересах підготовки своїх сил, але і з метою проведення можливих провокацій. Ми до цих провокацій готові, і навчання проведуться за планом, незважаючи на дії Чорноморського флоту Росії», – зазначив контр-адмірал.

Головною відмінністю навчань цього року став так званий «режим вільної гри». Заступник директора українського Центру досліджень армії, конверсії й роззброєння Михайло Самусь у ефірі програми пояснив, що цей режим «пов'язаний з можливістю комп'ютерного прогнозування розвитку ситуації, тому військові отримують вступні вже під час відпрацювання якихось елементів. Українські підрозділи отримали схвалення (від іноземних колег – ред.) перш за все, через те, що вони реально воюють, на відміну від інших країн, які беруть участь у цих навчаннях», – додав експерт.

Перевірка боєготовності Чорноморського флоту Росії стартувала 12 липня. Під час неї були виконані артилерійські й ракетні стрільби по повітряних і надводних цілях, розрахунки берегових ракетних комплексів «Бастіон» і «Бал» спільно з ракетними катерами ракетним ударом «вразили» кораблі умовного противника. Російські військові відпрацювали дії із завантаження техніки й особового складу у великі десантні кораблі, екіпажі мінно-тральних кораблів флоту виконали тралення фарватерів на небезпечних напрямках.

За два дні до російських навчань, 10 липня, в Одесі офіційно відкрили щорічні українсько-американські навчання «Сі Бриз-2017». У маневрах, які відбуваються на морі, в повітрі й на землі, беруть участь понад 3 тисячі військових з 16 країн.

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ