Величезні зграї комах знищують тисячі гектарів угідь. За один день вони можуть подолати до двохсот кілометрів, передає місцевий телеканал «ТВ Центр». 

Від нашестя сарани південь Росії страждає щорічно, але нинішній випадок вже називають безпрецедентним - нічого подібного не було в останні десятиліття.

Надзвичайний стан оголошено вже у трьох регіонах Росії. Повідомлення з Ставропольського краю нагадують зведення з місць бойових дій. Очевидці повідомляють, що азіатська сарана з'явилася з боку Дагестану, Калмикії і Астрахані. Зграї ненажерливих коників, здавалося б, тільки що були під Будьонівському, а вже прямують у бік Мінеральних Вод. Всього за добу, як стверджують місцеві жителі, сарана подолала більше 100 кілометрів.

«Сьогодні вона (сарана) готується до відкладання яєць, тому починає активно харчуватися. Якщо їй не вистачає цих заростей, вона сідає і на культурні рослини. На сьогодні у нас відзначено заселення всіх господарських рослин на площі десь 12,5 тисяч гектарів», - розповідає керівник крайового «Россельхозцентра» Петро Стамо.

На своєму шляху сарана буквально знищує весь урожай: тисячі гектарів кукурудзи, соняшнику, сої, багаторічних трав. Зупинити її, звичайно, намагаються.

У боротьбі з полчищами комах зараз використовуються всі можливі засоби. На допомогу місцевим фермерам вже прийшла авіація. Отрутохімікатами обробили близько ста тисяч гектарів посівів.

«Саранча, вона сьогодні на крилі, літає, переміщується активно, і обробляти її складно, тому що як тільки наближається обприскувач, вона піднімається і відлітає. Тому обробка ведеться тільки пізно ввечері, або рано вранці, коли вона у відносно спокійному стані», - пояснює Стамо.

Через постійне пересування сарани, ефективність цих заходів не дуже висока. Не виключено, що вона може повернутися знову. Проте обробка полів - один з головних способів боротьби з цими комахами, і вона буде продовжена аж до закінчення міграції сарани.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ