Про це свідчить заява «Південмашу».

У прес-службі заводу наголошують, що стаття The New York Times має відверто провокаційний характер і заснована на некомпетентній «експертній» думці.

Разом з тим,  на підприємстві вказують, що завод не лише не є основним виробником ракет для РФ, але і взагалі не постачає до Росії ані ракети, ані їх деталі та складальні одиниці, у тому числі ракетні двигуни.

Припущення авторів публікації та процитованого ними «експерта» щодо можливого ​​зв'язку України з прогресом КНДР у розвитку ракетних технологій, як вказується у заяві, не мають відношення до реальності.

«Південмаш» ніколи раніше не мав і не має зараз ніякого зв'язку з північнокорейськими ракетними програмами космічного чи оборонного характеру. Ракети та ракетні комплекси військового призначення за часів незалежності України ПІВДЕНМАШем не випускалися і не випускаються», – наголошують у заяві.

Також повідомляють, що єдиний серійний двигун, який постачають в останні роки на експорт (РД-843 в Італію для європейської ракети-носія «Вега»), призначений для запуску та роботи в умовах відкритого космосу та за своїми характеристиками (у тому числі, за силою тяги) непридатний для використання в балістичних ракетах військового призначення.

«Південмаш» як державне підприємство повністю дотримується вимог Режиму контролю за ракетними технологіями, учасником якого є Україна з 1998 року (фактично – з 1995 року)» – сказано у заяві.

Як уже писав «Вголос», The New York Times опублікував статтю, в якій вказує, що успіх запусків ракет Північною Кореєю став можливий через закупівлі на чорному ринку двигунів, можливо, з українського заводу «Південмаш».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ